Historie úprav

Avatar uživatele

Zeptal/a se – 3.březen 10:59

Složený budoucí čas v češtině: má své výjimky?

Věda – Jazyky

Dosud jsem si myslel, že užití složeného budoucího času s nedokonavým videm je v pořádku („budu chodit“, „bude dělat“ apod.). Dostal jsem se však do sporu, kdy druhá strana tvrdila, že v některých příkladech tak úplně v pořádku není. Jako příklady uvedla „budete žasnout“ (vs. užasnete) a „budete vidět“ (vs. uvidíte). Kontroval jsem, že mezi „budete žasnout“ a „užasnete“ je významový rozdíl, kdy „budete žasnout“ klade důraz na „samotný proces žasnutí“, zatímco „užasnete“ na jeho konečný výsledek. Jazykový cit mi však říkal, že u „budete vidět“ to nefunguje – tato vazba (ač je to opět složený budoucí čas s nedokonavým videm, pročež by měl být v pořádku) mi nějak nesedí. Jsou konstrukce „budete žasnout“ a „budete vidět“ gramaticky v pořádku, a pokud ne, proč? Díky.

Avatar uživatele

Zeptal/a se – 3.březen 11:40

Složený budoucí čas v češtině: má své výjimky?

Věda – Jazyky

Dosud jsem si myslel, že užití složeného budoucího času s nedokonavým videm je v pořádku („budu chodit“, „bude dělat“ apod.). Dostal jsem se však do sporu, kdy druhá strana tvrdila, že v některých příkladech tak úplně v pořádku není. Jako příklady uvedla „budete žasnout“ (vs. užasnete) a „budete vidět“ (vs. uvidíte). Kontroval jsem, že mezi „budete žasnout“ a „užasnete“ je významový rozdíl, kdy „budete žasnout“ klade důraz na „samotný proces žasnutí“, zatímco „užasnete“ na jeho konečný výsledek. Jazykový cit mi však říkal, že u „budete vidět“ to nefunguje – tato vazba (ač je to opět složený budoucí čas s nedokonavým videm, pročež by měl být v pořádku) mi nějak nesedí. Jsou konstrukce „budete žasnout“ a „budete vidět“ gramaticky v pořádku, a pokud ne, proč? Díky.
Doplňuji:
děkuji za profesionální odpověď, otázku ještě doplním – tedy tvar „budete žasnout“ je v pořádku, nebo patří mezi uvedené výjimky? Díky