Historie úprav

Avatar uživatele

Zeptal/a se – 27.prosinec 9:57

Jednoduchý obvod na střídavé rozsvěcění žárovek.

Elektronika – Ostatní elektronika

Dobrý den. Řeším takový problém. Potřeboval bych jednoduchý obvod ve kterém by byly dva zdroje a dvě žárovky. První žárovka by byla spojena k prvnímu zdroji, druhá k druhému. Chtěl bych to tak aby při nečinnosti druhého zdroje svítila jen první žárovka a při sepnutí i druhého zdroje se první žárovka zhasla a rozsvítila jen druhá. Zdá se mi to jako jednoduchý obvod ale nedokážu si s tím poradit. Poradíte ?

Avatar uživatele

Zeptal/a se – 3.leden 23:35

Jednoduchý obvod na střídavé rozsvěcění žárovek.

Elektronika – Ostatní elektronika

Dobrý den. Řeším takový problém. Potřeboval bych jednoduchý obvod ve kterém by byly dva zdroje a dvě žárovky. První žárovka by byla spojena k prvnímu zdroji, druhá k druhému. Chtěl bych to tak aby při nečinnosti druhého zdroje svítila jen první žárovka a při sepnutí i druhého zdroje se první žárovka zhasla a rozsvítila jen druhá. Zdá se mi to jako jednoduchý obvod ale nedokážu si s tím poradit. Poradíte ?
Doplňuji:
Ano řešení s relé mě napadlo a i sem ho odzkoušel ale nefungovalo. Asi by bylo lepší upřesnit a upravit otázku. První zdroj je baterie 7,2 V a druhý motor který je připojen k regulátoru. Potřeboval bych aby žárovka svítila jen tehdy kdy do motoru nepřichází žádný proud/napětí. Popřípadě minimum proudu/napětí kdyby to nešlo jinak. Při zapojení relé k motoru motor odmítá jet, regulátor je asi skratován.