Historie úprav

Avatar uživatele

Zeptal/a se – 27.červenec 0:55

Káva v pracovním procesu. Zakázat, nebo uzákonit?

Finance a podnikání – Ostatní finance a podnikání

Půlkolega (34) pravil, že by podnikal v zednictví, ale že nemá s kým. Nikdo není natolik zodpovědný aby si odpustil kávu. Moc mě zajímá víc názorů na tohle téma káva a pracovní morálka. Údajně by vyhodil i mě, který už jsem starý a upracovaný a možná mám po infarktu. Kávu si dám v práci po 8. nebo později, až se to rozjede. Pak další kolem 14. h. Údajně si má kávu pracovník vypít doma a ne v práci. Já oponuji, že když každý pracovník vydělává sám na sebe (nebo bude), myslím tím úkolovou práci při které je jedno jestli začne později a dřív skončí a dostane zaplaceno za pracovní výkon. Jestli mu bude za tohle strhnuta hodina odpovídám, že pak už se nejedná o úkolovou práci ale o hodinovou mzdu. Údajně – tak pravil půlkolega, že nikde jinde ve světě by si nikdo nedovolil dát si kávu. Ptám se, když mají kávovary nebo automaty na nápoje na stavbách, v kancelářích, neměly by být i tyto vymoženosti zrušeny? Vždyť i čaj v zimě by si pracovník mohl vypít doma. Měl bych tedy dostávat víc práce vlivem složitějších a obtížnějších konstrukčních postupů, kdy se zdá že práce je zjednodušovaná, ale tím pádem chtějí větší výkon, víc a víc? A budou se mě s kávou v ruce posmívat jak dřu? Vždyť pracovník by mohl být z práce vyhozen za pouhé umytí rukou, protože se může umýt doma. Půlkolega by ve svém zdraví mohl postávat s karabinou v ruce a pouštět psy na pracovníky pijící kávu. Nevím kdo z vás mu řekl o tom, že nikde jinde ve světě tohle neexistuje ale žiji pokud vím v ČR. Podle psychologa Michala Waltera, který se specializuje na problematiku pracovního prostředí, v době po obědě dokáže jen málokdo podávat stoprocentní výkony. Proto je tento čas tradičně považován za nejméně produktivní a je spojován s vyřizováním osobních záležitostí typu soukromé pošty. "Křivka pracovního výkonu opět začne stoupat v odpoledních hodinách, což také souvisí s denním fyziologickým rytmem http://www.de­nik.cz/ekonomi­ka/pracovni-moralka-po-obede-ka20110620.html

Neměla by tedy být káva v pracovní době uzákoněná jako povzbuzující nástroj? Nebo zrušena přestávka na oběd, aby byl pracovník v plném tempu po celý den jako ráno? Znám pracovníky z Ukrajiny kafaře kteří podávají pramalé výkony prací které by mohly být dávno hotovy a vypijí za směnu 6–10 hrnků kávy. Tito jsou ale odlišní také tím, že rádi kritizují své české nadřízené. Těm bych práci nedával.
Půlkolega by začal podnikat, ale nemá s kým… takže mohu být v klidu.
Jinak jak jsem psal, zajímá mě i váš názor.

Avatar uživatele

Zeptal/a se – 29.červenec 18:25

Káva v pracovním procesu. Zakázat, nebo uzákonit?

Finance a podnikání – Ostatní finance a podnikání

Půlkolega (34) pravil, že by podnikal v zednictví, ale že nemá s kým. Nikdo není natolik zodpovědný aby si odpustil kávu. Moc mě zajímá víc názorů na tohle téma káva a pracovní morálka. Údajně by vyhodil i mě, který už jsem starý a upracovaný a možná mám po infarktu. Kávu si dám v práci po 8. nebo později, až se to rozjede. Pak další kolem 14. h. Údajně si má kávu pracovník vypít doma a ne v práci. Já oponuji, že když každý pracovník vydělává sám na sebe (nebo bude), myslím tím úkolovou práci při které je jedno jestli začne později a dřív skončí a dostane zaplaceno za pracovní výkon. Jestli mu bude za tohle strhnuta hodina odpovídám, že pak už se nejedná o úkolovou práci ale o hodinovou mzdu. Údajně – tak pravil půlkolega, že nikde jinde ve světě by si nikdo nedovolil dát si kávu. Ptám se, když mají kávovary nebo automaty na nápoje na stavbách, v kancelářích, neměly by být i tyto vymoženosti zrušeny? Vždyť i čaj v zimě by si pracovník mohl vypít doma. Měl bych tedy dostávat víc práce vlivem složitějších a obtížnějších konstrukčních postupů, kdy se zdá že práce je zjednodušovaná, ale tím pádem chtějí větší výkon, víc a víc? A budou se mě s kávou v ruce posmívat jak dřu? Vždyť pracovník by mohl být z práce vyhozen za pouhé umytí rukou, protože se může umýt doma. Půlkolega by ve svém zdraví mohl postávat s karabinou v ruce a pouštět psy na pracovníky pijící kávu. Nevím kdo z vás mu řekl o tom, že nikde jinde ve světě tohle neexistuje ale žiji pokud vím v ČR. Podle psychologa Michala Waltera, který se specializuje na problematiku pracovního prostředí, v době po obědě dokáže jen málokdo podávat stoprocentní výkony. Proto je tento čas tradičně považován za nejméně produktivní a je spojován s vyřizováním osobních záležitostí typu soukromé pošty. "Křivka pracovního výkonu opět začne stoupat v odpoledních hodinách, což také souvisí s denním fyziologickým rytmem http://www.de­nik.cz/ekonomi­ka/pracovni-moralka-po-obede-ka20110620.html

Neměla by tedy být káva v pracovní době uzákoněná jako povzbuzující nástroj? Nebo zrušena přestávka na oběd, aby byl pracovník v plném tempu po celý den jako ráno? Znám pracovníky z Ukrajiny kafaře kteří podávají pramalé výkony prací které by mohly být dávno hotovy a vypijí za směnu 6–10 hrnků kávy. Tito jsou ale odlišní také tím, že rádi kritizují své české nadřízené. Těm bych práci nedával.
Půlkolega by začal podnikat, ale nemá s kým… takže mohu být v klidu.
Jinak jak jsem psal, zajímá mě i váš názor.
Doplňuji:
I u nás v Čechách je dnes samozřejmé, když se zatepluje domek, že jako firma po sobě uklízíme popadané zbytky silikonových barev ze záhonů, odvezeme veškerý polystyren i s kuličky. PET láhve si také odvezu. Já se ptal pouze na kávu. Takže není nutné proklikávání zdánlivého výsledku odpovědi. Pracovníci v průmyslu to mají opravdu těžké. Když se stěhují na vedlejší linku, mistr jim nadává, proč si s sebou berou pití, když je to jen na dvě hodiny. To on má to právo určovat, kdy žena u linky bude mít žízeň? Nevím co se děje v jiných zemích a je mi to jedno. Poslední kdo na stavbách uklízí nejsou řemeslníci, jako vodaři, sádroši a elektrikáři s kobercářama. Vždycky uklízeli zedníci. Po všech. Ať jsou to popatlané pytle lepidlem, pomíchaný materiál suť se skelnou vatou. To já musím po nich třídit. Tak si nechte tu Austrálii. Ani tady není nic zadarmo jak by si mohli myslet. Co zpomaluje nějaký výkon tak to jsou neuklizené zbytky svačin a vajgly. To je všude a všude někdo zapomene pověsit igelitový pytel na pet a na odpadky. Tímto se znečisťuje pracoviště. Pitím kávy se nezpomaluje tempo. To se zpomaluje spaním. Na koho by káva měla takové účinky, že by se sesedli a začali si u ní vykládat víkendové příběhy, tak to je povahou člověka jako pracovní síly, ne kávou. To by museli pracovat jen introverti a ostatní kafařit. A nejlepší odpověď napsala Manon, pak i Icetee. Vzpomínám s úctou na lidi v důchodovém věku, kteří mě uvařili kafčo i když nemuseli a nad to přidali oplatek nebo koláč. A to jsou ze staré školy. Za to vám děkuji.