Historie úprav

Avatar uživatele

Odpověděl/a – 23.listopad 22:20

Ve spoustě států, ALE je tam buď bída, někde anarchie, a byly tam (střídaly se) války, občanské nepokoje, diktátoři, povstání, terorismus a podobně. Dá se říct, že tak ve čtvrtině států je tam diktatura. Podstatné je, že mnohé z nich jsou kontroverzní, „napůl“ diktatury nebo „kontrolované demokracie“. Minimálně jsou některé z nich autoritářské (a já neříkám, že je to vyloženě špatně, prtoože autoritářství nemusí hned znamenat diktaturu).

Kde není (alespoň pár): Maroko (bezpečná a v pohodě země), JAR, Lesotho (ale velmi chudé), Svazijsko (ale chudé), Madagaskar, Keňa, Botswana, Tanzánie (těžko říct, podle toho zda jsou volby atd. nezkorumpované a to těžko říct, ale diktaturou nejspíš není), Niger, Nigérie, zrovna teď (!) nejspíš Egypt, Namibie, Ghana, Sierra Leone (zrovna teď jako třeba Egypt diktaturou není, ovšem mění se to, je to nestabilní..), Rwanda, Mauricius, Seychely a další. Řekl bych, že ty africké státy které jsou členem Commonwealthu nejsou diktaturami.
I když nejsou diktatury, tak je v mnohých třeba korupce nebo téměř bezvládí, špatná administrativa, velká kriminalita… ale diktatury to nejsou.
Pokud chceš jeden, za mě rozhodně nejlepší (a nejstabilnější) africký stát, který není diktaturou, tak Maroko.

Autokratické a autoritativní režimy/systémy taky nejsou hned diktaturami (to bys mohl říct třeba i o prezidentských republikách, třeba i USA). Autokracie taky ne (neutrální slovo). I když zrovna třeba autoritu, autoritářství si plono LIDÍ spojuje s diktaturou. Prezidentské republiky nebo absolutní monarchie znamenají jedině a hlavně to, že hlava státu je zároveň hlavou vlády. Pokud je republika (prezidentská nebo parlamentní) neoprávněná nebo prostě nedemokratická, utlačující a podobně tak je to buď diktatura nebo totalita. Pokud je absolutní monarchie neoprávněná, utlačuje lid atd. tak je to despocie/tyranie, pokud je konstituční monarchie nedemokratická, tak je to buď diktatura (premiér nebo nějaký vůdce) nebo totalita (avšak jen fašismus, komunismus a monarchie si odporuje), avšak v případě monarchie je to velmi, velmi neobvyklé, protože ony k diktatuře/to­talitě netíhnout (vyjímkou bylo pár kolem druhé světové), jiank je diktatura a totalita zpravidla označením pro nedemokratické republiky a pro nespravedlivé monarchie se užívá označení despocie.

Avatar uživatele

Odpověděl/a – 24.listopad 12:18

Ve spoustě států, ALE je tam buď bída, někde anarchie, a byly tam (střídaly se) války, občanské nepokoje, diktátoři, povstání, terorismus a podobně. Dá se říct, že tak ve čtvrtině států je tam diktatura. Většina států rozhodně není bezpečná ani bohatá. Podstatné je, že mnohé z nich jsou kontroverzní, „napůl“ diktatury nebo „kontrolované demokracie“. Minimálně jsou některé z nich autoritářské (a já neříkám, že je to vyloženě špatně, protože autoritářství hned neznamená diktaturu).

Kde není diktatura, alespoň pár příkladů: Maroko (bezpečná, stabilní, luxusní, na Afriku vysoce rozvojová a v pohodě země), JAR, Lesotho (ale velmi chudé), Svazijsko (ale chudé), Madagaskar, Keňa, Botswana, Tanzánie (těžko říct, podle toho zda jsou volby atd. nezkorumpované a to fakt nemůžeem říct, ale diktaturou nejspíš není), Niger, Nigérie, zrovna teď (!) nejspíš i Egypt, Namibie, Ghana, Sierra Leone (zrovna teď jako třeba Egypt diktaturou není, ovšem mění se to, je to nestabilní.. a může se to zase brzy obrátit), Rwanda, Mauricius, Seychely a další. Řekl bych, že ty africké státy, které jsou členem Commonwealthu nejsou diktaturami.
I když mnohé státy v Africe nejsou diktatury, tak je v některých třeba korupce nebo téměř bezvládí, špatná administrativa, velká kriminalita… ale diktatury to nejsou.
Pokud chceš jeden, za mě rozhodně nejlepší (a nejstabilnější) africký stát, který není diktaturou, tak Maroko.

Autokratické a autoritativní režimy/systémy taky nejsou hned diktaturami (to bys mohl říct třeba i o prezidentských republikách všeobecně, třeba i USA). Autokracie taky ne (je to neutrální pojem). I když zrovna třeba autoritu, autoritářství si plono LIDÍ spojuje s diktaturou. Prezidentské republiky nebo absolutní monarchie znamenají jedině a hlavně to, že hlava státu je zároveň hlavou vlády (moc už určuje politický systém). Pokud je republika (prezidentská nebo parlamentní) neoprávněná nebo prostě nedemokratická, utlačující a podobně, tak je to buď diktaturou nebo totalitou. Pokud je absolutní monarchie neoprávněná, utlačuje lid atd., tak je to despocie/tyranie, pokud je konstituční monarchie nedemokratická, tak je to buď diktatura (premiér nebo nějaký vůdce) nebo totalita (avšak jen fašismus, komunismus a monarchie si odporuje), ale v případě monarchie je to velmi, velmi neobvyklé, protože ony k diktatuře/to­talitě netíhnou (vyjímkou bylo pár kolem druhé světové), jinak je diktatura a totalita zpravidla označením pro nedemokratické republiky a pro nespravedlivé monarchie se užívá označení despocie.