Historie úprav

Avatar uživatele

Odpověděl/a – 26.duben 23:10

Mýlíš se. Role fruktosy při diabetu není tak úplně jednoznačná jako role glukosy. Glukosa se v organismu zpracovává plošně (jde o výživu buněk), fruktosa pouze v játrech. A na její zpracování játry nemá vliv insulin, ale jiný hormon. Fruktosa tudíž neúměrně zvyšuje glykemii a na tento nárůst přitom organismus adekvátně nereaguje hladinou insulinu (protože organismus „ví,“ že na zvýšenou glykemii způsobenou fruktosou nemá insulin vliv). Konzumace fruktosy v ovoci (a zelenině) je asi OK, ale používat fruktosu jako sladidlo OK nebude, nadměrná konzumace vede ke steatose jater (právě z důvodu zpracování výhradně játry a tím jejich přetěžování). A třešinka nakonec: jedním z metabolitů (tedy látek vystupujících z této biochemické reakce) zpracování fruktosy je … glukosa…

Avatar uživatele

Odpověděl/a – 26.duben 23:35

Mýlíš se. Role fruktosy při diabetu není tak úplně jednoznačná jako role glukosy. Glukosa se v organismu zpracovává plošně (jde o výživu buněk), fruktosa pouze v játrech. A na její zpracování játry nemá vliv insulin, ale jiný hormon. Fruktosa tudíž neúměrně zvyšuje glykemii a na tento nárůst přitom organismus adekvátně nereaguje hladinou insulinu (protože organismus „ví,“ že na zvýšenou glykemii způsobenou fruktosou nemá insulin vliv). Konzumace fruktosy v ovoci (a zelenině) je asi OK, ale používat fruktosu jako sladidlo OK nebude, nadměrná konzumace vede ke steatose jater (právě z důvodu zpracování výhradně játry a tím jejich přetěžování). A třešinka nakonec: jedním z metabolitů (tedy látek vystupujících z této biochemické reakce) zpracování fruktosy je … glukosa…

Dopl.: vlastně ale neodpovídám na otázku. Dopručuji viz Zdroj: na str. 34 odstavec „Skladba sacharidů“ – zajímavé jsou ale i jiné části toho dokumentu.

Zdroj: https://www.google.com/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=&ved=2ahUKEwjD3_fy65zwAhXClosKHU3VCQI4ChAWMAZ6BAgLEAM&url=https%3A%2F%2Fis.cuni.cz%2Fwebapps%2Fzzp%2Fdownload%2F130227549&usg=AOvVaw2M7Lq4lWftNc-xSksMkrHK