Historie úprav

Avatar uživatele

Odpověděl/a – 25.duben 1:08

Ano a bude to nakonec řádově vyšší číslo. Promiň, ale to na co se ptáš jsou otázky malého dítěte, které nechápe, že viry mutují při každé replikaci – podstatný rozdíl je však v tom zda vir mutuje náhodně nebo pod selekčním tlakem prostředí. Zkusím ti to přesto laicky vysvětlit. Viry si představ jako zloděje bytů a nezaočkované hostitele si představ jako nájemníky bytů v paneláku, kteří mají obyčejné dveře na kliku a zaočkované si představ jako nájemníky bytů, kteří si na tyto dveře namontovali zámek. Vykradených bytů bude samozřejmě víc s nájemníky, kteří nemají zámek na dveřích, ale čas od času samozřejmě vykradou i toho s tím zámkem, protože zrovna nájemník natrefí na zlodějskou partičku, která vykrádá byty přes balkón. Nyní si, ale představ situaci kdy v tom paneláku si všichni nájemníci nechají postupně namontovat zámek na dveře. Partička specializující se na balkóny postupně ovládne panelákové teritorium plus původní dominující partička „klikařů“, je nucena se pod vlivem prostředí začít specializovat na odemykání zamčených dveří.

Avatar uživatele

Odpověděl/a – 25.duben 1:29

Ano a bude to nakonec řádově vyšší číslo.

Je třeba si uvědomit, že každý selekční tlak, ať už v podobě protilátek nebo očkování ten virus nasměruje někam jinam. Mutování viru je totiž přirozený proces, kdy spolu soupeří různé jeho varianty. Ten virus nemá mozek, aby si řídil, kterou sekvenci pro něj bude lepší mutovat. Je to selekční výhoda, která způsobuje to, že se virus rozšíří na úkor jiných nemutovaných variant. Když díky mutacím dokáže lépe pronikat do buňky nebo se dokáže vyhnout imunitnímu systému nebo vakcínám, tak se potom v populaci zobrazí jako dominantní a časem jiné varianty vytlačí.

Mimochodem ten původní kmen SARS-CoV2, který byl ve Wu-chanu, je dnes v Evropě nahrazen úplně jiným kmenem, který je taky mutantní ale dominantní.

Avatar uživatele

Odpověděl/a – 25.duben 8:26

Ano a bude to nakonec řádově vyšší číslo.

Je třeba si uvědomit, že každý selekční tlak, ať už v podobě protilátek nebo očkování, ten virus nasměruje někam jinam. Mutování viru je totiž přirozený proces, kdy spolu soupeří různé jeho varianty. Ten virus nemá mozek, aby si řídil, kterou sekvenci pro něj bude lepší mutovat. Je to selekční výhoda, která způsobuje to, že se virus rozšíří na úkor jiných nemutovaných variant. Když díky mutacím dokáže lépe pronikat do buňky nebo se dokáže vyhnout imunitnímu systému nebo vakcínám, tak se potom v populaci zobrazí jako dominantní a časem jiné varianty vytlačí.

Mimochodem ten původní kmen SARS-CoV2, který byl ve Wu-chanu, je dnes v Evropě nahrazen úplně jiným kmenem, který je taky mutantní, ale dominantní.