Historie úprav

Avatar uživatele

Odpověděl/a – 9.duben 10:10

Máé něco na krajíčku znamená, že je něco tzv. í na hraně, chybí málo, aby někdo nezačal plakat, nepočural se či zanechal něco v kalhotách.

Jenže hovořit o lidské potřebě bylo tabu, navíc nebylo „postižení“ vidět, kdo b y se chlubil. Takže šlo o pláč, slzy zpravidla jako výraz smutku.

Původní význam souvisí se slzami, Mít pláč, slzy na krajíčku ´nemít daleko od pláče, jen se rozplakat. skutečnžýý projev smutku.

Pokud jde o slzy, objevilo s hodně frazémů . krokodýlí slzy radosti, smutku, štěstí , slzy Kristovy atd.

Uvádí se i v Bibli, že slzy člověk provázejí od narození až do smrti, také Jeremiášův pláč. ,slzavé údolí.

Svoje vyjádření ověřeno v knize Lidová rčení od J. Zaorálka . Z literatury je známé, že F. L. Čelakovský zpracoval Mudrosloví národů slovanskuých.

Avatar uživatele

Odpověděl/a – 9.duben 13:32

Mít něco na krajíčku znamená, že je něco tzv. na hraně, chybí málo, třeba aby měl někdo něco na okraji (obecně kraji) očí, nezačal plakat, nepočural se či zanechal něco v kalhotách – měl na okraji vylučovacích orgánů- . Může někdo sedět na krajíčku /okraji propasti, řeky, může mít vztek na krajíčku/okraji,

Jenže hovořit třeba o lidské potřebě bylo v minulosti tabu, navíc nebylo „postižení“ vidět, kdo by se chlubil. Takže šlo o pláč, slzy na okraji očí, zpravidla jako výraz smutku, někdy štěstí či dojetí. .

Původní význam souvisí se slzami, Mít pláč, slzy na krajíčku ´nemít daleko od pláče, jen se rozplakat. Skutečný projev smutku.

Pokud jde o slzy, objevilo se hodně frazémů . krokodýlí slzy , slzy adosti, smutku, štěstí , slzy Kristovy atd.

Uvádí se i v Bibli, že slzy člověk provázejí od narození až do smrti, také Jeremiášův pláč. slzavé údolí.

Moje vyjádření ověřeno v knize Lidová rčení od J. Zaorálka . Z literatury je známé, že F. L. Čelakovský zpracoval Mudrosloví národů slovanských. Mluvilo se jen o slzách.