Odpověděl/a – 14.listopad 18:55
už tato otázka tu byla moc a mockrát
Odpověděl/a – 14.listopad 19:10
už tato otázka tu byla moc a mockrát
http://www.odpovedi.cz/vyhledat?ie=UTF-8&cx=017597927737963345235%3Alv-gxwjxnxe&cof=FORID%3A11&ci=&q=mascarpone&sa=Vyhledat#1163
Doplňuji:
Mascarpone je jemný, krémový čerstvý sýr vyráběný ze smetany
působením kyseliny vinné bez odstraňovaní syrovátky. Pochází
z Lombardie (slovo Mascherpa označovalo v tamějším dialektu sýr ricotta),
dnes se však vyrábí po celé Itálii. Mascarpone se používá jako přísada
do dezertů (např. tiramisu) a dortů.
Je bílé barvy, čerstvý voní jako smetana a často se smíchaný se sýrem ricotta používá namísto másla. Rychle se kazí, proto je zvykem vyrábět jej v zimě. Tento sýr lehce dostane příchuť jiného jídla a proto je potřebné ho skladovat odděleně.
Mascarpone se dá běžně koupit v obchodě, jeho příprava však není složitá – ohřejeme 1 litr smetany na přibližně 90°C, přidáme 5 ml kyseliny citrónové nebo odpovídající množství citrónové šťávy a směs pomalu promícháváme cca 10 minut, dokud se smetana nesrazí. Směs necháme odkapat v utěrce
podle wikkipedie