Historie úprav

Avatar uživatele

Odpověděl/a – 17.květen 15:13

Názory se liší.

"Svaz zemědělců

Řepka podle nich působí jako protierozní plodina a zlepšuje kvalitu půdy, zemědělci ji využívají k přerušení pěstování obilovin. Pěstování řepky je podle něj logické, protože v Česku ubylo ploch brambor nebo obilovin jako je žito či oves. Zemědělci hledali plodinu, která by byla rentabilní..

Ekologové

kologové naopak nadměrné pěstování řepky kritizují. „Pěstování jakékoliv monokultury, na živiny a chemické postřiky náročné řepky především, na velkých plochách několik let po sobě, s sebou nese řadu negativních dopadů, mezi jinými degradace půdy, znečištění vod a půd pesticidy nebo dopady na zdraví lidí a zvířat žijících v okolí těchto masivně chemicky ošetřovaných lánů,“ sdělila za Hnutí Duha Klára Kyralová."

https://zpravy­.aktualne.cz/e­konomika/zeme­delsky-svaz-reaguje-na-kritiku-repka-pokryva-12


„Česko je v Evropě řepkařskou velmocí. Plochy, které uvolnily tradiční plodiny jako brambory či cukrová řepa, obsadila řepka. Má výhodu v tom, že má prakticky neomezený odbyt,“

https://hlida­cipes.org/zlu­ta-je-barva-nase-ceska-republika-je-celoevropsky-na-spici-v-pestovani-repky/

Avatar uživatele

Odpověděl/a – 17.květen 16:20

"Svaz zemědělců

  1. Řepka podle nich působí jako protierozní plodina a zlepšuje kvalitu půdy, zemědělci ji využívají k přerušení pěstování obilovin. Pěstování řepky je podle něj logické, protože v Česku ubylo ploch brambor nebo obilovin jako je žito či oves. Zemědělci hledali plodinu, která by byla rentabilní..
  2. Řepka se využívá pro výrobu biopaliv, která se podle zákona povinně přimíchávají do benzinu a nafty. Zrušení povinného přimíchávání biopaliv do benzinu a nafty minulý měsíc navrhly čtyři desítky poslanců v čele s Piráty, vláda se postavila proti.

Jedním z největších zpracovatelů řepkového semene a výrobcem metylesteru, který se přimíchává do bionafty, je společnost Preol z holdingu Agrofert.

Preol Food,vyrábí ze surového řepkového oleje jedlý řepkový olej.

3. „Česko je v Evropě řepkařskou velmocí. Plochy, které uvolnily tradiční plodiny jako brambory či cukrová řepa, obsadila řepka. Má výhodu v tom, že má prakticky neomezený odbyt,“

Všechny informace je možné zjistit po rozkliknutí odkazu.. Opavila jserm jej, byl nefunkční.

kologové naopak nadměrné pěstování řepky kritizují. „Pěstování jakékoliv monokultury, na živiny a chemické postřiky náročné řepky především, na velkých plochách několik let po sobě, s sebou nese řadu negativních dopadů, mezi jinými degradace půdy, znečištění vod a půd pesticidy nebo dopady na zdraví lidí a zvířat žijících v okolí těchto masivně chemicky ošetřovaných lánů,“ sdělila za Hnutí Duha Klára Kyralová.

To, že se řepka hojně ošetřuje chemií, přiznává poradce Svazu pěstitelů olejnin Petr Baranyk. „Ví se, že řepka patří mezi intenzivní plodiny,“ uvedl.

https://hlida­cipes.org/zlu­ta-je-barva-nase-ceska-republika-je-celoevropsky-na-spici-v-pestovani-repky/

https://zpravy­.aktualne.cz/e­konomika/zeme­delsky-svaz-reaguje-na-kritiku-repka-pokryva-12-procent/r~9d76ce4a­70db11e9b2a00cc47ab5f122/