Historie úprav

Avatar uživatele

Odpověděl/a – 22.březen 15:20

„Ve většině případů je oblast tekutého písku spojena s pobřežím resp plážemi či s řekou, a to i když má řečiště vyschlé. Tekutý písek neznamená, že písek „odtéká“ nějakým směrem. Jde o to, že v určitém místě (může to být i jen několik málo metrů v průměru) je písek natolik nestabilní, že se při vkročení na něj začnete propadat asi stejně, jako když vkročíte do bažiny. Znáte to třeba z filmů o Indiana Jonesovi, i když tam se tekoucí písek objevoval i v místech, kde na něj v přírodě obvykle nenarazíte.Jsou zaznamenány případy propadnutí do děr až patnáct metrů širokých a devět hlubokých. Taková díra dokáže pohřbít i bagr.“

http://outdoor­guide.cz/tekou­ci-nebo-take-pohyblive-pisky-192.html

Avatar uživatele

Odpověděl/a – 22.březen 15:23

„Ve většině případů je oblast tekutého písku spojena s pobřežím, resp plážemi či s řekou, a to i když má řečiště vyschlé. Tekutý písek neznamená, že písek „odtéká“ nějakým směrem. Jde o to, že v určitém místě (může to být i jen několik málo metrů v průměru) je písek natolik nestabilní, že se při vkročení na něj začnete propadat asi stejně, jako když vkročíte do bažiny.“ atd.

http://outdoor­guide.cz/tekou­ci-nebo-take-pohyblive-pisky-192.html
--

"Jak vzniká tekoucí písek?

Podmínkou pro jeho vznik je přítomnost jemných zrnek písku. Směs musí být nasycená vodou, takže písek není v hutné a komprimované podobě a jednotlivá zrnka se jen zběžně dotýkají svých sousedů. Když se potom taková směs začne otřásat, může se stát, že jednotlivá materiálová zrnka ztratí kontakt ke svým sousedům úplně. Celá směs se na chvíli začne podobat tekutině.

Po ztrátě kontaktu mezi jednotlivými zrnky, se ztrácí také schopnost směsi odolávat působící síle – například váze osoby, která po písku kráčí. Z původně pevného a stabilně vypadajícího materiálu se může během chvilky stát tekutá břečka, do které se ponoří všechno, co se původně nacházelo na povrchu písku.

Poté, co otřesy ustaly, začne se tekoucí písek usazovat. Tvoří přitom optimálnější a hutnější strukturu. Na jeho povrchu se přitom vyplavuje přebytečná voda, která dříve zaujímala místo mezi jednotlivými zrnky."

Zdroj: https://danaten­zler.blog.idnes­.cz/blog.aspx?c=629154