Historie úprav

Avatar uživatele

Odpověděl/a – 3.září 16:41

1. "Sušená třtinová šťáva je vlastně pracukr, který je šetrně sušen bez zbytečného dělení cukru od melasy, bez rafinace a na rozdíl od průmyslově ošetřeného cukru jsou v něm zachovány všechny vitamíny a minerální látky.

Někde se s ním také můžeme setkat pod názvem „BIO cukr“, už proto, že je stoprocentně organický a zdraví prospěšný. Jeho historie sahá k roku 1570, kdy ho Španělé přivezli z Indie na americký kontinent. Už ve starověkém lékařství se tradovalo, že je především výborným zdrojem energie, ale také čistí krev a zabraňuje revmatu. Mezi největší producenty patří Pákistán, Indie, Ekvádor, Indonésie nebo třeba Austrálie. Vyniká specifickou vůní a karamelovou chutí, kterou oceníme nejen při pečení a vaření, výborně funguje například při výrobě domácího karamelu a lze použít i ke slazení kávy či čaje. Je to výrazně zdravější náhražka klasického řepného cukru. Je sice o něco vlhčí než klasický cukr, ale lze jej bez problémů použít v jakémkoli receptu, kde je uveden bílý cukr. Oproti klasickému cukru obsahuje ve větší míře vitamín A, některé z vitamínů skupiny B, vitamín C, D a E. Z minerálních látek obsahuje nejvíce vápník, draslík, železo, fosfor, mangan nebo třeba zinek."

http://www.gre­enwayfood.cz/pro­ject/susena-trtinova-stava/

2. Cukr bílý, hnědý nebo třtinový?-

"Nejprve je třeba od sebe odlišit hnědý řepný cukr a cukr tmavý třtinový, nejedná se totiž o totéž. Hnědý cukr je vyrobený – stejně jako bílá klasika – z řepy, kdežto třtinový je z cukrové třtiny.

Třtinový cukr obsahuje zdravou melasu, kterou sice hnědý cukr může rovněž obsahovat, ale do hnědého cukru se třtinová melasa dodává posléze, kdežto v třtinovém cukru je již obsažena v základní surovině.

Nejkvalitnější hnědý cukr, který se dobarvuje a přidává se do něj melasa, se kvalitou a zdraví prospěšnými látkami vyrovná oblíbenému třtinovému cukru.

Ale pozor, je-li hnědý řepný cukr dobarven karamelovým sirupem, neobsahuje zdravou melasu a kvalitou se rovná bílému řepnému cukru. " atd.

https://fresh­.iprima.cz/jak-na-to/cukr-bily-hnedy-nebo-trtinovy

Myslím, že cukry a ˇšťáva se liší kvalitou a snad obsahem některýhc hminerálů.

Nejkvalitnější by měla být třtinová šťává, která se připravuje sušeením, Bude tedy mít nejvíc minerálů, v třtinovém cukru se jich velká část zničí, takže těžko říct, kolik jich tam je. Bílý cukr má jen sladkou chuť.

Avatar uživatele

Odpověděl/a – 5.září 18:17

1. "Sušená třtinová šťáva je vlastně pracukr, který je šetrně sušen bez zbytečného dělení cukru od melasy, bez rafinace a na rozdíl od průmyslově ošetřeného cukru jsou v něm zachovány všechny vitamíny a minerální látky.

Někde se s ním také můžeme setkat pod názvem „BIO cukr“, už proto, že je stoprocentně organický a zdraví prospěšný. Jeho historie sahá k roku 1570, kdy ho Španělé přivezli z Indie na americký kontinent. Už ve starověkém lékařství se tradovalo, že je především výborným zdrojem energie, ale také čistí krev a zabraňuje revmatu. Mezi největší producenty patří Pákistán, Indie, Ekvádor, Indonésie nebo třeba Austrálie. Vyniká specifickou vůní a karamelovou chutí, kterou oceníme nejen při pečení a vaření, výborně funguje například při výrobě domácího karamelu a lze použít i ke slazení kávy či čaje. Je to výrazně zdravější náhražka klasického řepného cukru. Je sice o něco vlhčí než klasický cukr, ale lze jej bez problémů použít v jakémkoli receptu, kde je uveden bílý cukr. Oproti klasickému cukru obsahuje ve větší míře vitamín A, některé z vitamínů skupiny B, vitamín C, D a E. Z minerálních látek obsahuje nejvíce vápník, draslík, železo, fosfor, mangan nebo třeba zinek."

http://www.gre­enwayfood.cz/pro­ject/susena-trtinova-stava/

2. Cukr bílý, hnědý nebo třtinový?-

"Nejprve je třeba od sebe odlišit hnědý řepný cukr a cukr tmavý třtinový, nejedná se totiž o totéž. Hnědý cukr je vyrobený – stejně jako bílá klasika – z řepy, kdežto třtinový je z cukrové třtiny.

Třtinový cukr obsahuje zdravou melasu, kterou sice hnědý cukr může rovněž obsahovat, ale do hnědého cukru se třtinová melasa dodává posléze, kdežto v třtinovém cukru je již obsažena v základní surovině.

Nejkvalitnější hnědý cukr, který se dobarvuje a přidává se do něj melasa, se kvalitou a zdraví prospěšnými látkami vyrovná oblíbenému třtinovému cukru.

Ale pozor, je-li hnědý řepný cukr dobarven karamelovým sirupem, neobsahuje zdravou melasu a kvalitou se rovná bílému řepnému cukru. " atd.

https://fresh­.iprima.cz/jak-na-to/cukr-bily-hnedy-nebo-trtinovy

Myslím, že cukry a šťáva se liší kvalitou a snad obsahem některých minerálů.

Nejkvalitnější by měla být třtinová šťáva, která se připravuje sušením, Bude tedy mít nejvíc minerálů, v třtinovém cukru jsou také minerály a jiné látky, ale stále je to cukr, ale přesto je zdravější než cukr bílý. .I když energetická hodnota je stejná jako u bílého cukru. .