Historie úprav

Avatar uživatele

Odpověděl/a – 22.červenec 16:19

plošně vždy bude vítězit spíše zlo a dobro bude sehrávat druhé housle. Jde o to, že dobro jako vzorec chování má prostě obrovskou evoluční nevýhodu, příšerně plýtvá energií na to, aby svého cíle dosáhlo způsobem kterému budou ostatní tleskat, nikoliv způsobem za který bude dotyčný nenáviděn a pokud to není možné, tak se cíle (vlastního prospěchu) raději vzdá, tohle z evolučního pohledu prostě nemůže být vítězná strategie. Na druhou stranu nám dobro výrazně pozitivním způsobem imponuje a tak se vždy najde dostatek lidí, kteří se tímto směrem rozhodování budou vydávat, přináší to obdiv a upřímné uznání, na druhou stranu kdokoliv se tímto směrem vydá systematicky a bezvýhradně zřejmě svůj genom postupně odsoudí k vymření a předání štafety někomu kdo řekněme více ctí oportunismus a neohlíží se při každém kroku na druhé.

Z toho důvodu, a pokud přijmeme takové zjednodušení, to zřejmě vždy bude nekonečný boj a zlo bude mít vždy velmi výrazně navrch.

Avatar uživatele

Odpověděl/a – 22.červenec 16:24

plošně vždy bude vítězit spíše zlo a dobro bude sehrávat druhé housle. Jde o to, že dobro jako vzorec chování má prostě obrovskou evoluční nevýhodu, příšerně plýtvá energií na to, aby svého cíle dosáhlo způsobem kterému budou ostatní tleskat, nikoliv způsobem za který bude dotyčný nenáviděn a pokud to není možné, tak se cíle (vlastního prospěchu) raději vzdá, tohle z evolučního pohledu prostě nemůže být vítězná strategie. Na druhou stranu nám dobro výrazně pozitivním způsobem imponuje a tak se vždy najde dostatek lidí, kteří se tímto směrem rozhodování budou vydávat, přináší to obdiv a upřímné uznání, na druhou stranu kdokoliv se tímto směrem vydá systematicky a bezvýhradně zřejmě svůj genom postupně odsoudí k vymření a předání štafety někomu kdo řekněme více ctí oportunismus a neohlíží se při každém kroku na druhé (eventuálně ani nemá dostatečný intelekt na to aby se empaticky vciťoval do pocitů a situace druhých). Je to zjevná evoluční nevýhoda vysoké inteligence, která vede k tomu že člověk málo ctí své vlastní zájmy. Proto tu po takové době vývoje nepobíhají super inteligentní bytosti, jednoduše by z tohoto důvodu evolučně neuspěli, mnoho by dokázali ale podobně jako mnozí vědci by umírali zneuznaní protože o své zásluhy nijak nebojovali a považovali je za přínos lidstvu, to je pro ně značný hendikep, ti co z jejich výzkumu měli skutečný přínos byli bezohlední oportunisté (typicky investoři, držitelé z výzkumu vzešlých patentů, a tak podobně, ti svět ovládnou a kdovíjakou inteligenci a schopnosti k tomu ani nepotřebují, s bezohledností si hravě vystačí).

Z toho důvodu, a pokud přijmeme takové zjednodušení, to zřejmě vždy bude nekonečný boj a zlo bude mít vždy velmi výrazně navrch.