Historie úprav

Avatar uživatele

Odpověděl/a – 4.červen 9:32

1. "A co je to vlastně celozrnné pečivo? A jak ho poznáme? Takový výrobek musí v těstě mít alespoň 80 % celozrnných mouk (případně odpovídající množství obalových částic) z celkového množství všech obilovin. Takže nemusí mít celé zrna – co se týká vzhledu. Může jít o mouky, ale je nutné, aby byly celozrnné (semele se celé zrno). Jaké parametry přesně má mít, tak to udává legislativa a mlynáři se tím řídí. Nicméně, pokud se na výrobu pečiva použilo celozrnné mouky, má určitě jinou chuť. Většinou na ni nejsme moc zvyklí. Je podobná trochu chuti šrotu a většinou je výrobek hutnější.

Celozrnný výrobek obsahuje totiž větší množství těžký kovů. Proto není vhodné konzumovat jen celozrnné pečivo."


2. Pokud do těsta pro výrobu pečiva přidáte nějakou jinou obilovinu, než pšenici a žito, například luštěniny nebo olejniny a celkové množství těchto surovin je větší než 5 % (počítáno na celkové množství všech obilných produktů – mouk ve výrobku), tak jde o vícezrnné pečivo. Tedy do těsta můžete přidat například ovesné vločky, sezam, slunečnici, či jiné semínka, v množství 5 % na všechny obilné suroviny, a rázem je to vícezrnný výrobek. Těch je na našem trhu opravdu hodně. Většinou je chuťově velmi příjemné a výskyt celých semínek v nás navozuje pocit, že jíme něco zdravého. Z dietologického hlediska je to určitě lepší, než výrobek z bílé mouky.

A jaké pečivo zvolit, pokud chcete hubnout?

Je nutné jednotlivé druhy pečiva střídat a hlavně pořádně se dívejte na složení výrobků. Když si některé složení přečtete, tak ho možná ani nekoupíte.

Většinou se taky říká, že při hubnutí je vhodnější celozrnné pečivo. Taky to není úplně pravda. Opravdu nejlepší je pečivo střídat a jíst ho s mírou. A co je ještě důležitější, hlídejte si s čím pečivo jíte. Co si na daný chléb mažete a hlavně kolik. To je pro hubnutí daleko důležitější." atd.

http://zazrac­nehubnuti.eu/roz­dil-mezi-celozrnnym-a-vicezrnnym-pecivem/

--
I když více vlákniny obsahuje celozrnné pečivo, ale je třeba je střídat.

Například celozrnné pečivo obsahuje ve 100 g kolem 7 – 8,.5 g vlákniny.

Celozrnné pečivo musí obsahovat minimálně 80 % celozrnných mouk z celkové hmotnosti pečiva. Pokud je ve složení uvedena na prvním místě hladká mouka a celozrnná až na druhém nebo třetím, nejedná se o celozrnný výrobek (výrobce všech druhů potravin musí uvádět suroviny ve složení podle množství tak, že na prvním místě je vždy ta, které bylo použito nejvíce).

Vícezrnné pečivo musí obsahovat minimálně 5 % mouky z jiných obilovin než pšenice nebo žito. Pečivo tedy může být vícezrnné, ale přitom vůbec nemusí být celozrnné!

Hlavní prospěch celozrnného pečiva plyne z vyššího obsahu vlákniny a nižšího glykemického indexu (GI) nikoli však z nižší energetické hodnoty. Není to tedy tak, že celozrnného pečiva můžete sníst, kolik chcete!"

https://www.zij-zdrave.cz/blog-o-vyzive-a-hubnuti/rozdily-v-pecivu-celozrnne-vicezrnne-bile-grahamove

Avatar uživatele

Odpověděl/a – 4.červen 9:34

1. "A co je to vlastně celozrnné pečivo? A jak ho poznáme? Takový výrobek musí v těstě mít alespoň 80 % celozrnných mouk (případně odpovídající množství obalových částic) z celkového množství všech obilovin. Takže nemusí mít celé zrna – co se týká vzhledu. Může jít o mouky, ale je nutné, aby byly celozrnné (semele se celé zrno). Jaké parametry přesně má mít, tak to udává legislativa a mlynáři se tím řídí. Nicméně, pokud se na výrobu pečiva použilo celozrnné mouky, má určitě jinou chuť. Většinou na ni nejsme moc zvyklí. Je podobná trochu chuti šrotu a většinou je výrobek hutnější.

Celozrnný výrobek obsahuje totiž větší množství těžký kovů. Proto není vhodné konzumovat jen celozrnné pečivo."


2. Pokud do těsta pro výrobu pečiva přidáte nějakou jinou obilovinu, než pšenici a žito, například luštěniny nebo olejniny a celkové množství těchto surovin je větší než 5 % (počítáno na celkové množství všech obilných produktů – mouk ve výrobku), tak jde o vícezrnné pečivo. Tedy do těsta můžete přidat například ovesné vločky, sezam, slunečnici, či jiné semínka, v množství 5 % na všechny obilné suroviny, a rázem je to vícezrnný výrobek. Těch je na našem trhu opravdu hodně. Většinou je chuťově velmi příjemné a výskyt celých semínek v nás navozuje pocit, že jíme něco zdravého. Z dietologického hlediska je to určitě lepší, než výrobek z bílé mouky.

A jaké pečivo zvolit, pokud chcete hubnout?

Je nutné jednotlivé druhy pečiva střídat a hlavně pořádně se dívejte na složení výrobků. Když si některé složení přečtete, tak ho možná ani nekoupíte.

Většinou se taky říká, že při hubnutí je vhodnější celozrnné pečivo. Taky to není úplně pravda. Opravdu nejlepší je pečivo střídat a jíst ho s mírou. A co je ještě důležitější, hlídejte si s čím pečivo jíte. Co si na daný chléb mažete a hlavně kolik. To je pro hubnutí daleko důležitější." atd.

http://zazrac­nehubnuti.eu/roz­dil-mezi-celozrnnym-a-vicezrnnym-pecivem/

--
I když více vlákniny obsahuje celozrnné pečivo, ale je třeba je střídat.

"Například celozrnné pečivo obsahuje ve 100 g kolem 7 – 8,5 g vlákniny.

Hlavní prospěch celozrnného pečiva plyne z vyššího obsahu vlákniny a nižšího glykemického indexu (GI) nikoli však z nižší energetické hodnoty. Není to tedy tak, že celozrnného pečiva můžete sníst, kolik chcete!"

https://www.zij-zdrave.cz/blog-o-vyzive-a-hubnuti/rozdily-v-pecivu-celozrnne-vicezrnne-bile-grahamove