Historie úprav

Avatar uživatele

Odpověděl/a – 27.květen 7:53

Z uživatelského pohledu pokud se odprostíme od technikálií pro běžného uživatele nezajímavých. Lze zjednodušeně říci že FLAC a WAV jsou (obvykle) bezztrátové formáty, a praktický rozdílů mezi nimi je ten, že FLAC používá mnohem efektivnější neztrátovou kompresi, takže přesto že s FLACem o žádnou kvalitu nepřicházíme, je tento sobor mnohem menší než by byl běžný WAV(PCM), tedy vyplatí se FLAC preferovat už jen kvůli úspoře místa která nemá žádný negativní vliv na kvalitu.

Nechme stranou že se do WAV dá teoreticky uložit i audio komprimované metodou FLAC, stejně jako FLAC můžete uložit do kontejneru MKA například, tohle je sice pravda ale v praxi se s tím nesetkáte, lze to tedy v rámci zjednodušení odpovědi ignorovat.

Avatar uživatele

Odpověděl/a – 27.květen 7:57

Z uživatelského pohledu pokud se odprostíme od technikálií pro běžného uživatele nezajímavých. Lze zjednodušeně říci že FLAC a WAV jsou (FLAC vždy, WAV většinou) bezztrátové formáty, a praktický rozdílů mezi nimi je ten, že FLAC používá mnohem efektivnější neztrátovou kompresi, takže přesto že s FLACem o žádnou kvalitu nepřicházíme, zabírá takový soubor na disku mnohem méně místa než běžný WAV(PCM). Tedy vyplatí se téměř za všech okolností preferovat FLAC pokud chceme zvuk uložit bez ztráty kvality a přitom efektivně.

Nechme stranou že se do WAV dá teoreticky uložit i audio komprimované metodou FLAC, protože jde o obecný kontejner, stejně jako FLAC můžete uložit do kontejneru MKA například, tohle je sice pravda ale v praxi se s tím moc nesetkáte a na rovinu, když vidíte WAV je to velmi pravděpodobně jen neztrátový PCM, toto lze tedy v zájmu zjednodušení odpovědi ignorovat.