Historie úprav

Avatar uživatele

Odpověděl/a – 30.duben 15:34

Domnívám se, že jedná o kadeřávek, čili kadeřavou kapustu. 🙂
https://www.vi­talia.cz/clan­ky/kaderavek-je-dalsi-hit-ve-zdrave-vyzive/

Avatar uživatele

Odpověděl/a – 30.duben 17:03

Domnívám se, že jedná o kadeřávek, čili kadeřavou kapustu. 🙂
https://www.vi­talia.cz/clan­ky/kaderavek-je-dalsi-hit-ve-zdrave-vyzive/
Kadeřávek patří mezi kapustu a je mezi ní dokonce KRÁLEM (-ovnou). Kromě železa (více než steak), vápníku (více než mléko), dalších minerálních látek, vitamínu C (17 krát více než mrkev) a K (více než všechny ostatní listové zeleniny) obsahuje také vitamín A (karoten), B (zejména biotin), lutein (76 mg/kg), foláty (kyselina panthothenová), 45 druhů flavonoidů, antioxidanty, vlákninu a navíc je téměř bez kalorií. Působí protizánětlivě, má protirakovinné účinky, zlepšuje trávení a zažívání, restartuje a detoxikuje organismus. Je vhodný pro osoby s vysokým tlakem, diabetem, cevními chorobami, revmatickou artritidou či v těhotenství.
Kadeřávek se chuťově liší od běžné kapusty a má lahodně nakyslou chuť s lehce hořkým podtónem a sladkou příchutí. V Itálii se pěstuje také modrozelená až černá odrůda Cavolo Nero, které se přezdívá toskánský palmový či dinosauří kadeřávek (listy svou strukturou totiž připomínají kůži dinosaura). Tato odrůda má jemnější aroma, je krásnou okrasou zahrady a je velmi zdravá.
Kadeřávek konzumujte syrový nebo ho vařte jen krátce (4–9 min.), případně ho spařte vodou, aby zůstalo zachováno maximum vitamínů a hodnotných látek. Z kadeřávku si můžete připravit výborná smoothies, (raw) chipsy (jsou velkým trhákem např. v USA), saláty (listy je vhodné zbavit tuhých stonků a zjemnit je tím, že je promasírujete hrubou solí a/nebo je pokapete citronovou šťávou a nechat 5 min. odležet), polévky, těstoviny, rizota a přílohy. Výborně se hodí v kombinaci s dýní, červenou řepou či luštěninami. Ideálně se sklízí po prvních mrazících, na místních trzích ho však většinou bohužel najdete jen velmi krátce.

Běžně se dá koupit.

https://zdrava­gurmanka.flox­.cz/zdrave-a-chutne-veganske-recepty/recepty-podle-pouzitych-hlavnich-surovin/kapusta-ruzickova-kaderava-i-klasicka