Odpověděl/a – 30.duben 15:34
Domnívám se, že jedná o kadeřávek, čili kadeřavou kapustu. 🙂
https://www.vitalia.cz/clanky/kaderavek-je-dalsi-hit-ve-zdrave-vyzive/
Odpověděl/a – 30.duben 17:03
Domnívám se, že jedná o kadeřávek, čili kadeřavou kapustu. 🙂
https://www.vitalia.cz/clanky/kaderavek-je-dalsi-hit-ve-zdrave-vyzive/
Kadeřávek patří mezi kapustu a je mezi ní dokonce KRÁLEM (-ovnou). Kromě
železa (více než steak), vápníku (více než mléko), dalších
minerálních látek, vitamínu C (17 krát více než mrkev) a K (více než
všechny ostatní listové zeleniny) obsahuje také vitamín A (karoten), B
(zejména biotin), lutein (76 mg/kg), foláty (kyselina panthothenová),
45 druhů flavonoidů, antioxidanty, vlákninu a navíc je téměř bez
kalorií. Působí protizánětlivě, má protirakovinné účinky, zlepšuje
trávení a zažívání, restartuje a detoxikuje organismus. Je vhodný pro
osoby s vysokým tlakem, diabetem, cevními chorobami, revmatickou artritidou
či v těhotenství.
Kadeřávek se chuťově liší od běžné kapusty a má lahodně nakyslou
chuť s lehce hořkým podtónem a sladkou příchutí. V Itálii se pěstuje
také modrozelená až černá odrůda Cavolo Nero, které se přezdívá
toskánský palmový či dinosauří kadeřávek (listy svou strukturou totiž
připomínají kůži dinosaura). Tato odrůda má jemnější aroma, je
krásnou okrasou zahrady a je velmi zdravá.
Kadeřávek konzumujte syrový nebo ho vařte jen krátce (4–9 min.),
případně ho spařte vodou, aby zůstalo zachováno maximum vitamínů a
hodnotných látek. Z kadeřávku si můžete připravit výborná smoothies,
(raw) chipsy (jsou velkým trhákem např. v USA), saláty (listy je vhodné
zbavit tuhých stonků a zjemnit je tím, že je promasírujete hrubou solí
a/nebo je pokapete citronovou šťávou a nechat 5 min. odležet), polévky,
těstoviny, rizota a přílohy. Výborně se hodí v kombinaci s dýní,
červenou řepou či luštěninami. Ideálně se sklízí po prvních
mrazících, na místních trzích ho však většinou bohužel najdete jen
velmi krátce.
Běžně se dá koupit.