Historie úprav

Avatar uživatele

Odpověděl/a – 23.květen 8:14

" Nejstaršími hodinami v dějinách lidstva jsou s největší pravděpodobností hodiny stínové, které používali Egypťané, a to v době 2000 let př.n.l atd.
http://presny-cas-online.cz/cas-presny/historie-mereni-casu

Prvními slunečními hodinami měřícími čas délkou vrženého stínu byl svislý obelisk – gnómon. Tyto první obelisky určené k měření času pocházejí pravděpodobně již ze 14. století př. n. l.

Avatar uživatele

Odpověděl/a – 23.květen 8:17

Projděte si odkaz
http://www.hob­bystranky.cz/za­jimavosti/his­torie-hodin

"K tomu, abychom mohli mluvit o historii hodinek či prostředku k měření času si je potřeba uvědomit, čím jsou vlastně taková zařízení definována.

Musí být splněny dvě podmínky.
První je, že musí obsahovat pravidelný, konstantní a opakující se proces nebo děj, který bude ukazovat stejnou část času (např. pohyb slunce, svíce rozdělená na pravidelné části…).
Druhou podmínkou pak je, že je potřeba něco, co nám ukáže stopu na jednotlivých dílech a zobrazí nám tak výsledek (např. hladina vody, stín, ručičky).
Staří Egypťané stavěli kolem roku 3500 před naším letopočtem obelisky (štíhlé komolé čtyřboké jehlany), jejichž pohybující se stín rozděloval den na několik částí. Především tedy ráno a poledne. Obelisk také ukazoval nejkratší a nejdelší dny roku, když jeho stín byl v poledne v celém roce nejkratší či nejdelší. Později se objevily sluneční hodiny, které rozdělily sluneční svit na dvanáct částí, přičemž jedna označovala rozbřesk a jedna západ slunce. Bylo to první „přenosné“ zařízení na měření času, jelikož v poledne se muselo obrátit, aby měřilo i odpolední hodiny."
atd.