Historie úprav

Avatar uživatele

Odpověděl/a – 29.leden 16:40

nárok máš,budeš brát 45% z průměrného platu po dobu 5 měsíců(pokud splňuješ i podmínku,že máš odpracován 1 rok za zpětné 2 roky). PS: jak „donucen“???

Avatar uživatele

Odpověděl/a – 30.leden 21:25

nárok máš,budeš brát 45% z průměrného platu po dobu 5 měsíců(pokud splňuješ i podmínku,že máš odpracován 1 rok za zpětné 2 roky). PS: jak „donucen“???

Určité výpovědní důvody může zaměstnavatel uplatnit (vůči zaměstnanci použít) jen tehdy, jestliže byl zaměstnanec na možnost výpovědi zaměstnavatelem předepsaným způsobem předem upozorněn, resp. jestliže byl nejprve vyzván k odstranění nedostatků ve své práci, a to v tzv. vytýkacím dopisu.

Výpověď pro neuspokojivé pracovní výsledky je možné zaměstnanci podle ust. § 52 písm. f) – části ustanovení za středníkem – zákoníku práce dát, jen jestliže byl zaměstnavatelem v době posledních 12 měsíců písemně vyzván k jejich odstranění a zaměstnanec je v přiměřené době neodstranil.

Pro soustavné méně závažné porušování povinnosti vyplývající z právních předpisů vztahujících se k vykonávané práci (tzv. soustavné méně závažné porušování pracovní kázně) je možné dát zaměstnanci podle ust. § 52 písm. g) – části ustanovení za středníkem – zákoníku práce výpověď, jestliže byl v době posledních 6 měsíců v souvislosti s porušením povinnosti vyplývající z právních předpisů vztahujících se k vykonávané práci písemně upozorněn na možnost výpovědi.[1]

Vytýkací dopis musí mít písemnou formu a musí být doručen zaměstnanci do vlastních rukou[2] – nejvhodnější je osobní doručení zaměstnavatelem resp. pověřeným zaměstnancem přímo na pracovišti, případně v bydlišti nebo kdekoliv jinde bude zaměstnanec zastižen, není-li to možné, pak je třeba písemnost zaslat zaměstnanci prostřednictvím provozovatele poštovních služeb na poslední adresu zaměstnance, která je zaměstnavateli známa, není-li doručováno ve smyslu a za podmínek ust. 335 zákoníku práce prostřednictvím sítě nebo služby elektronických komunikací.

Mnohdy taková písemnost slouží jako důkaz v případném soudním sporu o neplatnost rozvázání pracovního poměru. Jestliže zaměstnanec případnou žalobou platnost výpovědi napadne, mohla by výpověď být shledána soudem se všemi důsledky z toho vyplývajícími neplatnou (viz zejména ust. § 69 zákoníku práce), a to nikoliv proto, že by nebyl výpovědní důvod naplněn a ve vztahu k zaměstnanci dán, tedy proto, že se zaměstnanec nedopustil jemu vytýkaných prohřešků, ale jen proto, že zaměstnavatel zaměstnance písemně ve vytýkacím dopisu předem – při zachování stanovených lhůt – nevaroval před možností výpovědi nebo jej nevyzval k odstranění nedostatků v práci.

Pokud zaměstnanec nesouhlasí s obsahem vytýkacího dopisu, nemá to vliv na jeho platnost. Zaměstnanec však může např. písemně reagovat – oponovat zaměstnavatelovým výtkám k jeho práci. I taková písemnosti bude mít v případném soudním sporu svůj význam.