Historie úprav

Avatar uživatele

Odpověděl/a – 23.leden 10:10

Avatar uživatele

Odpověděl/a – 23.leden 10:28

Tady je otázka, jestli máme morální povinnost zasahovat proti diktátorovi, který proti vlastním občanům používá např. chemické zbraně, nebo jinak týrá svůj lid. (Teď neřeším, jestli k tomu v Iráku, Sýrii nebo Lybii docházelo nebo ne. To je úkol pro zpravodajce, a já neumím posoudit, jak ho zvládli nejsa zpravodajec.)
Zdálo by se, že morální povinnost pomoci proti diktátorovi máme. Jenže se ukazuje, že kde k tomu dojde, tak se vyhrne teroristická lůza, která umí být ještě nerovnatelně horší. Pokusy o nastolení demokracie západního střihu ztroskotávají.
Zdálo by se, že když jsme to tam tak rozes*ali, musíme se starat o uprchlíky. Neřekl bych, že to tak úplně je. Za osud každé země by měli být zodpovědní především samotní občané té země. To, že tam nedokážou žít v klidu a buď musí mít diktátora nebo islamofašistický teror, za to nikdo z nás nemůže. Za to může jejich kulturní pozadí, podle mě úzce související s memetickou chorobou, které se říká islám.
Jak z toho ven? Více izolacionismu. Neřešit vnitrostátní problémy zemí, kde si neumí lidé slušně vládnout. To skutečně není naše věc. A uprchlíkům pomáhat do té míry, aby to nebylo na úkor naší vlastní bezpečnosti a abychom si sem už víc nezavlékali onu memetickou chorobu. Žijeme si zde tak dobře, jako nikdy předtím v dějinách. Tento stav byl hlavně ve 20. století draze zaplacen mnoha miliony obětí. Tuto cenu žádná muslimská země s námi nenese, tudíž nemá právo požadovat takto získané výhody.