anonym
Odpověděl/a – 4.prosinec 23:21
Češi nežijí zdravěji než před rokem 1989, i když k tomu mají mnohem lepší podmínky. Překvapivé údaje statistiků ukazují, že jídelníček Čechů byl před skoro čtvrt stoletím v některých ohledech lepší než v době přeplněných supermarketů.
Jak jsme jedli?
V posledním roce totality snědl průměrný Čech 97,4 kilogramu masa, z toho většinu (49,9 kg) vepřového a 30 kilo hovězího, vypil 94,1 litru mléka, zkonzumoval 9,4 kilogramu másla a 7,8 kilogramu sýrů. Jako přílohu si pak dal 82 kilo brambor, 56 kilogramů chleba, přidal 68 kilogramů čerstvé zeleniny a 70 kilo ovoce. Vše zapil 151 litry piva, 13 litry vína a 46 litry limonády. Po dobrém obědě si pak uvařil 1,94 kilogramu kávy a vykouřil u toho 1776 cigaret.
A průměrný Čech o 24 let později?
Celková spotřeba masa se v Česku snížila o necelou pětinu, přičemž
pokles se týká především hovězího, kterého sní Češi zhruba třikrát
méně než za socialismu (9,1 kilogramu). Obliba vepřového poklesla jen
mírně, zato drůbeže se zkonzumuje v České republice dvakrát tolik než
v roce 1989. Češi dnes také snědí o 40 procent více sýrů, zato ale
spotřebují o čtvrtinu méně vajec a mléka. Výrazně se snížila
spotřeba chleba, zato se dvojnásobně zvedlo množství zkonzumovaných
těstovin.
anonym
Odpověděl/a – 4.prosinec 23:22
Sloužily k jídlu.
Češi nežijí zdravěji než před rokem 1989, i když k tomu mají mnohem
lepší podmínky. Překvapivé údaje statistiků ukazují, že jídelníček
Čechů byl před skoro čtvrt stoletím v některých ohledech lepší než
v době přeplněných supermarketů.
Jak jsme jedli?
V posledním roce totality snědl průměrný Čech 97,4 kilogramu masa, z toho většinu (49,9 kg) vepřového a 30 kilo hovězího, vypil 94,1 litru mléka, zkonzumoval 9,4 kilogramu másla a 7,8 kilogramu sýrů. Jako přílohu si pak dal 82 kilo brambor, 56 kilogramů chleba, přidal 68 kilogramů čerstvé zeleniny a 70 kilo ovoce. Vše zapil 151 litry piva, 13 litry vína a 46 litry limonády. Po dobrém obědě si pak uvařil 1,94 kilogramu kávy a vykouřil u toho 1776 cigaret.
A průměrný Čech o 24 let později?
Celková spotřeba masa se v Česku snížila o necelou pětinu, přičemž
pokles se týká především hovězího, kterého sní Češi zhruba třikrát
méně než za socialismu (9,1 kilogramu). Obliba vepřového poklesla jen
mírně, zato drůbeže se zkonzumuje v České republice dvakrát tolik než
v roce 1989. Češi dnes také snědí o 40 procent více sýrů, zato ale
spotřebují o čtvrtinu méně vajec a mléka. Výrazně se snížila
spotřeba chleba, zato se dvojnásobně zvedlo množství zkonzumovaných
těstovin.