Historie úprav

Avatar uživatele

Odpověděl/a – 18.listopad 23:18

Kmín patří např. do česnečky. U vaření platí rčení „jiný kraj, jiný mrav“ dvojnásob. Moravákům např. nechutná české zelí, na cestách po světě jsem si nikdy nezvykl třeba na skořici na masu /Tunisko, Turecko/, ale jíst se dá i takto upravený velbloud. Do prdelačky bych kmín určitě nepoužil.
Když družstvo v rodné vísce pěstovalo kmín ve velkém, v době jeho sklizně hezky voněla celá vesnice.

Avatar uživatele

Odpověděl/a – 19.listopad 12:23

Kmín patří např. do česnečky. U vaření platí rčení „jiný kraj, jiný mrav“ dvojnásob. Moravákům např. nechutná české zelí, na cestách po světě jsem si nikdy nezvykl třeba na skořici na masu /Tunisko, Turecko/, ale jíst se dá i takto upravený velbloud. Do prdelačky bych kmín určitě nepoužil.
Když družstvo v rodné vísce pěstovalo kmín ve velkém, v době jeho sklizně hezky voněla celá vesnice.
Doplňuji: ze vzpomínek jsem vydoloval, že u nás vlastně prdelačku nikdo nevařil. Veškerá péče se soustředila na dobrou ovarovou /též bílou/ polévku.
Ta byla též součástí výslužky. Mlsouni si pak separátně připravovali tzv. trdelnou polévku, jejíž součástí je i kmín.
Potřebujeme:
1 l vývaru z vepřové hlavy nebo kolena
1 krvavé jelítko nebo šálek vepřové krve
4 lžíce vařených krup
česnek
1 cibuli
sůl a pepř
kmín a majoránku.
V této souvislosti by mě zajímala možná spojitost názvu trdelná a trdelník.