Historie úprav

Avatar uživatele

Odpověděl/a – 11.srpen 13:24

jak říká kolega – předchozí souhlas zemřelého nebo souhlas osoby blízké, což nemusí být vždy rodina. Blízkou osobou je podle NOZ – cituji
Osoba blízká je příbuzný v řadě přímé, sourozenec a manžel nebo partner podle jiného zákona upravujícího registrované partnerství (dále jen „partner“); jiné osoby v poměru rodinném nebo obdobném se pokládají za osoby sobě navzájem blízké, pokud by újmu, kterou utrpěla jedna z nich, druhá důvodně pociťovala jako újmu vlastní. Má se za to, že osobami blízkými jsou i osoby sešvagřené nebo osoby, které spolu trvale žijí.

– § 22 odst. 1 zákona č. 89/2012 Sb., občanský zákoník

Zdroj: § 22 odst. 1 zákona č. 89/2012 Sb., občanský zákoník

Avatar uživatele

Odpověděl/a – 11.srpen 13:29

jak říká kolega – předchozí souhlas zemřelého nebo souhlas osoby blízké, což ale nemusí být vždy rodina. Blízkou osobou je podle NOZ – cituji i když je to trochu kostrbatá právnická řeč
Osoba blízká je příbuzný v řadě přímé, sourozenec a manžel nebo partner podle jiného zákona upravujícího registrované partnerství (dále jen „partner“); jiné osoby v poměru rodinném nebo obdobném se pokládají za osoby sobě navzájem blízké, pokud by újmu, kterou utrpěla jedna z nich, druhá důvodně pociťovala jako újmu vlastní. Má se za to, že osobami blízkými jsou i osoby sešvagřené nebo osoby, které spolu trvale žijí.
bez souhlasu nelze, ovšem – protože má tohle ustanovení širší záběr, může se stát, že např. družka souhlas nedá, ale švagrová ano. Pak by měl sice rozhodnout soud, ale bude nemocnice čekat?
Právě tohle ustanovení je novému OZ vytýkáno.

Zdroj: § 22 odst. 1 zákona č. 89/2012 Sb., občanský zákoník