Historie úprav

Avatar uživatele

Odpověděl/a – 19.červen 21:43

Také mám ráda mrkvový salát, ALE:
Z pouhého pojídání syrové mrkve do sebe člověk žádný betakaroten nedostane! Ani chroupáním, ani ze strouhané s jablkem nebo bez něj… :)
Takto je zdrojem vlákniny, nějakého vitamínu, cukru a minerálu.

Pokud chcete z mrkve získat betakaroten, nastrohejte větší mrkev nahrubo (na nudličky) a na malém množství řepkového oleje případně másla orestujte na pánvi k lehkému zahnědnutí. Jen krátce tepelně zpracovanou mrkví za přítomnosti tuku může lidské tělo získat betakaroten (provitamin A).
Užívat 2× týdně, lze přidat/kombinovat s další stravou nebo jíst samostatně.
Takto získaný betakaroten je vhodný pro všechny.
Tablety betakarotenu z lékárny nejsou příliš vhodné pro alergiky.....

Avatar uživatele

Odpověděl/a – 19.červen 22:15

Také mám ráda mrkvový salát, ALE:
Z pouhého pojídání syrové mrkve do sebe člověk žádný betakaroten nedostane! Ani chroupáním, ani ze strouhané s jablkem nebo bez něj… :)
Takto je zdrojem vlákniny, nějakého vitamínu, cukru a minerálu.

Pokud chcete z mrkve získat betakaroten, nastrohejte větší mrkev nahrubo (na nudličky) a na malém množství řepkového oleje případně másla orestujte na pánvi k lehkému zahnědnutí. Jen krátce tepelně zpracovanou mrkví za přítomnosti tuku může lidské tělo získat betakaroten (provitamin A).
Užívat 2× týdně, lze přidat/kombinovat s další stravou nebo jíst samostatně.
Takto získaný betakaroten je vhodný pro všechny.
Tablety betakarotenu z lékárny nejsou příliš vhodné pro alergiky.....
Doplňuji:
Pokud si mohu vybrat, dám přednost mrkvi české/slovenské zakoupené na tržnici, případně od „ověřených“ farmářů (trhy). Případně v super/hyper marketu.
Pokud možno nemyté :)
Když není jiná, spokojím se pak i s tou holandskou ;)

Zdroj uvádí, že malou část betakarotenoidů lze sice získat i ze syrové mrkve…
Z jiných zdrojů vím, že je situace taková, jak jsem popsala výše ;).
https://www.dtes­t.cz/clanek-1241/zelenina-jako-lek-mrkev