Historie úprav

Avatar uživatele

Odpověděl/a – 11.květen 18:00

Já té otázce nerozumím. Kdo píše, kdo zveřejňuje? Kdo je agresor, kdo oběť?

Avatar uživatele

Odpověděl/a – 11.květen 20:09

Já té otázce nerozumím. Kdo píše, kdo zveřejňuje? Kdo je agresor, kdo oběť?
Doplňuji:
OK, otázka má znít: „Lze klasifikovat jako kyberšikanu, když agresor zveřejní moje psaní (třeba nadávky) ve svém profilu, aby mě veřejně pošpinil, když dojde k nějakému konfliktu?“

Náš právní řád nic jako kyberšikana nezná. Takovéto jednání nejspíš ani nebude trestné. Jestliže jsi dopis odeslala, pak se na něj, podle mého, nevztahuje listovní tajemství. To by se vztahovalo pouze pokud bys ho neodeslala, pokud by ho narušil někdo cestou (porušení tajesmtví dopravovaných zpráv) nebo kdyby se k němu u adresáta dostal někdo třetí.

Ale nejspíš by šlo uvažovat o občanskoprávní žalobě na ochranu osobnosti, protože Občanský zákoník v § 11 říká, že „Fyzická osoba má právo na ochranu své osobnosti, zejména života a zdraví, občanské cti a lidské důstojnosti, jakož i soukromí, svého jména a projevů osobní povahy“. A dopis zcela nechybně je projev osobní povahy.

Nicméně nejsem příslušný soudce, ba dokonce ani právník, je to jen můj laický názor.

PS: na nadávky pozor, ochrana osobnosti funguje i obráceně – i druhá strana se může dovolávat práva na ochranu osobnosti. Navíc, nadávky můžou být přinejmenším přestupkem proti občanskému soužití.