Historie úprav

Avatar uživatele

Odpověděl/a – 24.únor 18:17

Tomu asi ne zcela rozummím…

Jakmile tlak v hrnci dosáhne definované hodnoty, už dále nestoupá (tudíž je naprosto zbytečné dále vařit „na vysoký plamen“)…
A rychlost, s jakou je tohoto tlaku dosaženo, je závislá na množství vzduchu vůči množství vody uvnitř (voda je ´nestlačitelná´, čili – čím více vody, tím dříve nastane přetlak).
Na hrachu to nezávisí (pokud ti ten „jeden“ neucpal přetlakový ventil – to by pak chytla pojistka a šel bys shánět novou). A nebo by to pojistka nechytla – a to by byl ´šupec´…
😉

Avatar uživatele

Odpověděl/a – 24.únor 18:23

Tomu asi ne zcela rozummím…

Jakmile tlak v hrnci dosáhne definované hodnoty, už dále nestoupá (tudíž je naprosto zbytečné dále vařit „na vysoký plamen“)…
A rychlost, s jakou je tohoto tlaku dosaženo, je závislá na množství vzduchu vůči množství vody uvnitř (voda je ´nestlačitelná´, čili – čím více vody, tím dříve nastane přetlak).
Na hrachu to nezávisí (pokud ti ten „jeden“ neucpal přetlakový ventil – to by pak chytla pojistka a šel bys shánět novou). A nebo by to pojistka nechytla – a to by byl ´šupec´…
😉

Doplňuji:
Proč jeden ano a druhý ne – to ti takhle neřeknu – faktorů je více – množství vody, rychlost zahřátí, vlastně i ten ´ucpaný´ přetlakový ventil je jedním z faktorů.
Ale jinak je to jednoduché – jakmile začne tlakáč ´pšoukat´, ztlum plamen, protože dál už teplota neporoste.