Historie úprav

Avatar uživatele

Odpověděl/a – 11.červenec 12:39

Ze stránky Fyzika v pokusech:

Tento lehký pokus ukazuje, jak se mění hustota kapaliny přidáváním soli do vody. Také ukazuje, jestli je vejce čerstvé nebo není. K provedení postačí pouze sklenice, vejce, sůl a samozřejmě voda. Do připravené sklenice nalijeme vodu a na dno opatrně spustíme vejce. Postupně přisypáváme do vody sůl, kterou si odměříme např. podle kávových lžiček (množství soli si později zvážíme pro výpočet hustoty vody). Občas promícháme, aby se sůl rychleji a lépe rozpustila. Po několika lžičkách soli začne vejce stoupat ke hladině vody.
Čerstvé vejce má větší hustotu než voda, proto nejprve klesne na dno sklenice. Přidáváním soli se mění hustota vody (zvětšuje se) proto vejce nejprve začne plovat (hustota vody se rovná hustotě vejce) a následně vyplave na hladinu (hustota vody je větší než hustota vejce). Není-li vejce čerstvé, vyplave na hladinu vody ihned po vložení. Množství soli přidané do vody závisí na teplotě vody ve sklenici (v teplé vodě se rozpustí více soli).

Zdroj: http://www.fyzikavpokusech.info/voda/vejce/

Avatar uživatele

Odpověděl/a – 11.červenec 14:53

Ze stránky Fyzika v pokusech:

Tento lehký pokus ukazuje, jak se mění hustota kapaliny přidáváním soli do vody. Také ukazuje, jestli je vejce čerstvé nebo není. K provedení postačí pouze sklenice, vejce, sůl a samozřejmě voda. Do připravené sklenice nalijeme vodu a na dno opatrně spustíme vejce. Postupně přisypáváme do vody sůl, kterou si odměříme např. podle kávových lžiček (množství soli si později zvážíme pro výpočet hustoty vody). Občas promícháme, aby se sůl rychleji a lépe rozpustila. Po několika lžičkách soli začne vejce stoupat ke hladině vody.
Čerstvé vejce má větší hustotu než voda, proto nejprve klesne na dno sklenice. Přidáváním soli se mění hustota vody (zvětšuje se) proto vejce nejprve začne plovat (hustota vody se rovná hustotě vejce) a následně vyplave na hladinu (hustota vody je větší než hustota vejce). Není-li vejce čerstvé, vyplave na hladinu vody ihned po vložení. Množství soli přidané do vody závisí na teplotě vody ve sklenici (v teplé vodě se rozpustí více soli).

Doplňuji:
Přece starší vejce nemusí být zkažené a že sůl mění hustotu vody. Vím to i z vlastní zkušenosti. I pokus to dokazuje.

Trochu mě tedy překvapuje, že jste Miroslavstovu /nic pro Vám) ocenili odpověď jako správnou.

Zdroj: http://www.fyzikavpokusech.info/voda/vejce/