Odpověděl/a – 7.leden 23:43
Těžko říci ;) jak je to s E 441.
Hrozí asi menší riziko, než u běžně hydrogenovaného sójového,
slunečnicového, kokosového, palmového aj. oleje.
Většina olejů kupovaných v obchodech bude patrně alespoň částečně
hydrogenovaných :(, zvláště těch levných.
Více bych se bála tzv. pomazánkových másel a všech těch umělých
mazacích margarínů a „másel“ ve vaničkách.
Trans tuky jsou zejména v cereálních tyčinkách (palmový a sojový olej),
brambůrkách, sušenkách, salátových zálivkách, fast food atd.
Použití olejů za studena lisovaných je tedy zdravější,
bezpečnější.
Odpověděl/a – 8.leden 23:10
Těžko říci ;) jak je to s E 441.
Hrozí asi menší riziko, než u běžně hydrogenovaného sójového,
slunečnicového, kokosového, palmového aj. oleje.
Většina olejů kupovaných v obchodech bude patrně alespoň částečně
hydrogenovaných :(, zvláště těch levných.
Více bych se bála tzv. pomazánkových másel a všech těch umělých
mazacích margarínů a „másel“ ve vaničkách.
Trans tuky jsou zejména v cereálních tyčinkách (palmový a sojový olej),
brambůrkách, sušenkách, salátových zálivkách, fast food atd.
Použití olejů za studena lisovaných je tedy zdravější,
bezpečnější.
Doplňuji:
Pro Emefej:
http://www.chemos.cz/aktuality/ecka/
želatina = >
" V zahraničí má někdy přiřazené i E – číslo E441. U nás je E
441 ale hydrogenovaný řepkový olej."
http://www.rodina.cz/1/nazor11096403.htm