Historie úprav

Avatar uživatele

Odpověděl/a – 10.prosinec 7:15

http://www.po­licie.cz/clanek/pre­ventivni-informace-sikana.aspx

Avatar uživatele

Odpověděl/a – 10.prosinec 7:38

http://www.po­licie.cz/clanek/pre­ventivni-informace-sikana.aspx
Doplňuji:
http://ona.id­nes.cz/sikana-ovlivni-cely-zivot-098-/deti.aspx?c=A130902­_115817_deti_haa
Co si počít se šikanou?
Jak se má rodič zachovat, když se dozví o šikaně svého dítěte? „Především zachovejte klid. Nepodléhejte panice a pocitům viny, že jsem špatný rodič, když nezabráníte šikaně. Je nutné postarat se o fyzické a psychické bezpečí dítěte, ale neřešte to s horkou hlavou. V praxi to znamená neběžet si okamžitě fyzicky vyřídit záležitost s označeným agresorem, ale například doprovodit dítě do školy,“ doporučuje Horská ze své zkušenosti.

„Je možné probrat situaci s jiným dospělým – partnerem, přáteli, případně se před jednáním ve škole poradit s pracovníky linky důvěry,“ vyzývá také rodiče. Rozhodně se také vyhněte obviňování dítěte, byť jenom ze špatného výběru kamarádů.

Rodiče se mohou obrátit podle situace na třídního učitele, výchovného poradce, ředitelství školy, zřizovatele školy, školský úřad či příslušnou školní inspekci. Škola má povinnost šikaně zabránit a chránit oběť a situaci řešit. V případě potřeby je možné volit změnu školy.
Pomozte získat ztracenou sebedůvěru

„Pokud skutečně došlo k šikaně, je dobré zajistit dítěti péči psychologa, zejména při projevech následků nebo tam, kde se situace opakuje v různých prostředích. Můžete také zajistit dítěti dobrou korektivní zkušenost v jiném prostředí a podpořit jeho sebevědomí aktivitami, ve kterých je úspěšné,“ navrhuje Bohuslava Horská.

„K tomuto tématu patří i vhodnost a přiměřenost oblékání dítěte do školy a uměřenost jeho vybavení jako mobily, hračky a další předměty. Přemrštěně a nápadně drahé oblečení a další věci, kterými dítě "vyniká“ nad ostatní děti, nebo dokonce soutěžení rodičů a dětí, které z nich bude více „in“, je přímo živnou půdou pro šikanu mezi dětmi. Většinou se to týká chudších dětí, jejichž rodiče na tak drahé oblečení nemají, ale někdy paradoxně i dětí z bohatých rodin, s nimiž se jejich spolužáci nebaví a odmítají se s nimi kamarádit," uzavírá psychiatr Ivo Klár.