Odpověděl/a – 7.listopad 18:53
V tomto případě je nutná konzultace s lékařem. Jen ten vám dá
fundované rady a pokyny ke zlepšení stavu po operaci.
Každopádně mohu uvést jen všeobecné rady o výživě po operaci tlustého
střeva :
Obecná doporučení :
• V prvních 6 – 8 týdnech po operaci doporučujeme bezezbytkovou
stravu, to je omezit ve stravě potraviny, které obsahují nerozpustnou
vlákninu – celozrnné výrobky, luštěniny, ovoce se slupkami a zrníčky,
nezralé ovoce, tučná masa a uzeniny, nadýmavou zeleninu, dráždivé
koření apod. (viz. doporučení při průjmech).
• Po přizpůsobení organismu změněným podmínkám zvolte co
nejpestřejší stravu.
• Pokrmy jezte v malých porcích, často – nejlépe v 2 –
3 hodinových intervalech.
• Jezte pravidelně, abyste si vytvořili rytmus pravidelného
vyprazdňování.
• Jezte více během dne, vyvarujte se konzumace jídla pozdě večer.
• Jídlo vždy velmi dobře rozkousejte, pokud nemáte v pořádku chrup,
použijte krájení na malé kousky, mletí nebo strouhání – např.
u masa, ovoce, zeleniny
• Dodržujte pitný režim, pijte dostatečné množství tekutin minimálně
2 l denně, (v letním období i více) – neslazených nápojů bez oxidu
uhličitého
• Snášenlivost jednotlivých potravin je individuální; pokud vám
potravina vyvolává potíže, vyřaďte ji z jídelního lístku.
• Omezte cukr a sladké pokrmy.
• Pokud nesnášíte mléko, nepoužívejte ho.
Onemocnění střev bývá doprovázeno nedostatkem vitamínů a minerálních
látek, které doplníte vhodnými multivitamínovými přípravky. Druh a
množství přípravků nutných k doplnění vitamínů a minerálních látek
konzultujte s lékařem.
Odpověděl/a – 7.listopad 18:56
V tomto případě je nutná konzultace s lékařem. Jen ten vám dá
fundované rady a pokyny ke zlepšení stavu po operaci.
Každopádně mohu uvést jen všeobecné rady o výživě po operaci tlustého
střeva :
Obecná doporučení :
• V prvních 6 – 8 týdnech po operaci doporučujeme bezezbytkovou
stravu, to je omezit ve stravě potraviny, které obsahují nerozpustnou
vlákninu – celozrnné výrobky, luštěniny, ovoce se slupkami a zrníčky,
nezralé ovoce, tučná masa a uzeniny, nadýmavou zeleninu, dráždivé
koření apod. (viz. doporučení při průjmech).
• Po přizpůsobení organismu změněným podmínkám zvolte co
nejpestřejší stravu.
• Pokrmy jezte v malých porcích, často – nejlépe v 2 –
3 hodinových intervalech.
• Jezte pravidelně, abyste si vytvořili rytmus pravidelného
vyprazdňování.
• Jezte více během dne, vyvarujte se konzumace jídla pozdě večer.
• Jídlo vždy velmi dobře rozkousejte, pokud nemáte v pořádku chrup,
použijte krájení na malé kousky, mletí nebo strouhání – např.
u masa, ovoce, zeleniny
• Dodržujte pitný režim, pijte dostatečné množství tekutin minimálně
2 l denně, (v letním období i více) – neslazených nápojů bez oxidu
uhličitého
• Snášenlivost jednotlivých potravin je individuální; pokud vám
potravina vyvolává potíže, vyřaďte ji z jídelního lístku.
• Omezte cukr a sladké pokrmy.
• Pokud nesnášíte mléko, nepoužívejte ho.
Onemocnění střev bývá doprovázeno nedostatkem vitamínů a minerálních
látek, které doplníte vhodnými multivitamínovými přípravky. Druh a
množství přípravků nutných k doplnění vitamínů a minerálních látek
konzultujte s lékařem.
Doplňuji:
Zdroj : www.onko.cz/_pub/publikace/vyziva-streva.doc