Historie úprav

Avatar uživatele

Odpověděl/a – 7.listopad 18:53

V tomto případě je nutná konzultace s lékařem. Jen ten vám dá fundované rady a pokyny ke zlepšení stavu po operaci.
Každopádně mohu uvést jen všeobecné rady o výživě po operaci tlustého střeva :
Obecná doporučení :
• V prvních 6 – 8 týdnech po operaci doporučujeme bezezbytkovou stravu, to je omezit ve stravě potraviny, které obsahují nerozpustnou vlákninu – celozrnné výrobky, luštěniny, ovoce se slupkami a zrníčky, nezralé ovoce, tučná masa a uzeniny, nadýmavou zeleninu, dráždivé koření apod. (viz. doporučení při průjmech).
• Po přizpůsobení organismu změněným podmínkám zvolte co nejpestřejší stravu.
• Pokrmy jezte v malých porcích, často – nejlépe v 2 – 3 hodinových intervalech.
• Jezte pravidelně, abyste si vytvořili rytmus pravidelného vyprazdňování.
• Jezte více během dne, vyvarujte se konzumace jídla pozdě večer.
• Jídlo vždy velmi dobře rozkousejte, pokud nemáte v pořádku chrup, použijte krájení na malé kousky, mletí nebo strouhání – např. u masa, ovoce, zeleniny
• Dodržujte pitný režim, pijte dostatečné množství tekutin minimálně 2 l denně, (v letním období i více) – neslazených nápojů bez oxidu uhličitého
• Snášenlivost jednotlivých potravin je individuální; pokud vám potravina vyvolává potíže, vyřaďte ji z jídelního lístku.
• Omezte cukr a sladké pokrmy.
• Pokud nesnášíte mléko, nepoužívejte ho.
Onemocnění střev bývá doprovázeno nedostatkem vitamínů a minerálních látek, které doplníte vhodnými multivitamínovými přípravky. Druh a množství přípravků nutných k doplnění vitamínů a minerálních látek konzultujte s lékařem.

Avatar uživatele

Odpověděl/a – 7.listopad 18:56

V tomto případě je nutná konzultace s lékařem. Jen ten vám dá fundované rady a pokyny ke zlepšení stavu po operaci.
Každopádně mohu uvést jen všeobecné rady o výživě po operaci tlustého střeva :
Obecná doporučení :
• V prvních 6 – 8 týdnech po operaci doporučujeme bezezbytkovou stravu, to je omezit ve stravě potraviny, které obsahují nerozpustnou vlákninu – celozrnné výrobky, luštěniny, ovoce se slupkami a zrníčky, nezralé ovoce, tučná masa a uzeniny, nadýmavou zeleninu, dráždivé koření apod. (viz. doporučení při průjmech).
• Po přizpůsobení organismu změněným podmínkám zvolte co nejpestřejší stravu.
• Pokrmy jezte v malých porcích, často – nejlépe v 2 – 3 hodinových intervalech.
• Jezte pravidelně, abyste si vytvořili rytmus pravidelného vyprazdňování.
• Jezte více během dne, vyvarujte se konzumace jídla pozdě večer.
• Jídlo vždy velmi dobře rozkousejte, pokud nemáte v pořádku chrup, použijte krájení na malé kousky, mletí nebo strouhání – např. u masa, ovoce, zeleniny
• Dodržujte pitný režim, pijte dostatečné množství tekutin minimálně 2 l denně, (v letním období i více) – neslazených nápojů bez oxidu uhličitého
• Snášenlivost jednotlivých potravin je individuální; pokud vám potravina vyvolává potíže, vyřaďte ji z jídelního lístku.
• Omezte cukr a sladké pokrmy.
• Pokud nesnášíte mléko, nepoužívejte ho.
Onemocnění střev bývá doprovázeno nedostatkem vitamínů a minerálních látek, které doplníte vhodnými multivitamínovými přípravky. Druh a množství přípravků nutných k doplnění vitamínů a minerálních látek konzultujte s lékařem.

Doplňuji:
Zdroj : www.onko.cz/_pub/pu­blikace/vyziva-streva.doc