Odpověděl/a – 16.květen 11:25
Takové slovo jsem neslyšela, měl jste uvést, co tím výrazem myslíte. Ale pokud je mi známo ve Slezsku je jen jiná výslovnost ď, ť před i a ě. Stejně polsky. wędzić,
Udit maso – kouřem , horkem konzervovati,, vysoušet atd., aby ztratily potraviny svěžest.
Kořen slovesa je vedh- staročesky voditi (o je nosovka), takže při časování a tvoření dalších slov se jerového pravidla a dalších kořenové d němilo v z.
Základem je sloveso udit, od něj vzniklo uzení, uzenina, takže bych toto nespisovná slovo použila jako uďák.
Etymologie a historická mluvnice
Takže
Odpověděl/a – 24.květen 11:47
Takové slovo jsem neslyšela, měl jste uvést, co tím výrazem myslíte. Ale pokud je mi známo ve Slezsku je jen jiná výslovnost ď, ť před i a ě. Stejně polsky. wędzić,
Udit maso – kouřem , horkem konzervovati,, vysoušet atd., aby ztratily potraviny svěžest.
Kořen slovesa je vedh- staročesky voditi (o je nosovka), takže při časování a tvoření dalších slov se jerového pravidla a dalších kořenové d němilo v z.
Základem je sloveso udit, od něj vzniklo uzení, uzenina, takže bych toto nespisovná slovo použila jako uďák.
Etymologie a historická mluvnice
Takže
Doplňuji:
Tazatel se ptal na slova uďak nebo uzák, nikoliv slovo udírna. 🙂.
Odpověděl/a – 29.říjen 15:30
Takové slovo jsem neslyšela, měl jste uvést, co tím výrazem myslíte. Ale pokud je mi známo ve Slezsku je jen jiná výslovnost ď, ť před i a ě. Stejně polsky. wędzić,
Udit maso – kouřem , horkem konzervovati,, vysoušet atd., aby ztratily potraviny svěžest.
Kořen slovesa je vedh- staročesky voditi (o je nosovka), takže při časování a tvoření dalších slov se jerového pravidla a dalších kořenové d měnilo v z.
Základem je sloveso udit, od něj vzniklo uzení, uzenina.
Uzenína – podle ní tedy uzak.
„Ve Slezsku se maso udilo také v kadlubu („ uzak “) vydlabaném z kmene
smrku nebo jedle.“
http://www.lidova-architektura.cz/prehled-seznam/encyklopedie/udirna.htm
Etymologie a historická mluvnice
Takže
Doplňuji:
Tazatel se ptal na slova uďak nebo uzák, nikoliv slovo udírna. 🙂.