Historie úprav

Avatar uživatele

Odpověděl/a – 16.únor 12:39

Smrtelná forma kyanidú je HCN, k vytvoření je nutná přítomnost kyselin.
Samotné podání KCN neproběhlo u Rasputina „v dostatečně kyslém médiu/nosiči“. Druhý, hlavní faktor selhání byl nízký obsah žaludečních kyselin. Rasputin měl žaludeční potíže ve smyslu hypoacidity.
U něho tedy došlo ke koincidenci dvou faktorů.

Avatar uživatele

Odpověděl/a – 16.únor 18:53

Smrtelná forma kyanidú je HCN, k vytvoření je nutná přítomnost kyselin.
Samotné podání KCN neproběhlo u Rasputina „v dostatečně kyslém médiu/nosiči“. Druhý, hlavní faktor selhání byl nízký obsah žaludečních kyselin. Rasputin měl žaludeční potíže ve smyslu hypoacidity.
U něho tedy došlo ke koincidenci dvou faktorů.
Doplňuji:
Výše popsaný mechanismus, že se nevytvoří potřebné množství 270mg HCN v důsledku nízké acidity žaludku – což je hlavním faktorem selhání (a k němu doplňkovým faktorem nedostatečná kyselost roztoku kyanidu) je vzácný, ale ne nemožný.

Obdobným mechanismem byl (ne-)otráven jistý Henry Barnett v 1898, který zemřel na otravu Hg(CN)2 až 11 dní po podání. Exhumační pitevní nález potvrdil vyšší koncentrace kyanidu v ledvinách, játrech i střevě. Také měl problém se žaludkem (asi hypoacidita).

Našel jsem ještě jedno vysvětlení:
Napsala ho Rasputinova dcera Maria Rasputina v pamětech.

Rasputin nejedl sladké. To ale Felix Jusupov nevědel. I když tedy byly koncentrace ve sladkostech dostatečné, Rasputin si z nich možná nic nedal. Rasputin nejedl ani maso. Pouze a výhradně jedl ryby a brambory, napsala Maria Rasputina. Proto akce selhala.