Odpověděl/a – 24.listopad 13:28
Vyjádření odborníka:
Vzhledem k riziku salmonelóz se musíme chovat při konzumaci vajec opatrně. Jak se dostane salmonela do slepičích vajec?
Při omývání vajec se může narušit mastný povlak na povrchu vejce a skrz skořápku mohou vniknout škodlivé mikroorganismy. Jejich postup ze zastaví v bílku a dál již nepokračuje.
Salmonelu nenalezneme ve žloutcích, sázených vejcích ani u vajec do skla. Také vejce uvařená na měkko nejsou rizikem salmonely ohrožena. .
Odpověděl/a – 24.listopad 13:30
Vyjádření odborníka:
Vzhledem k riziku salmonelóz se musíme chovat při konzumaci vajec opatrně. Jak se dostane salmonela do slepičích vajec?
Při omývání vajec se může narušit mastný povlak na povrchu vejce a skrz skořápku mohou vniknout škodlivé mikroorganismy. Jejich postup ze zastaví v bílku a dál již nepokračuje.
Salmonelu nenalezneme ve žloutcích, sázených vejcích ani u vajec do
skla. Také vejce uvařená na měkko nejsou rizikem salmonely ohrožena. .
Doplňuji:
http://www.med.muni.cz/salmonel/salmidx.htm
–
Názory se různí. Jeden zdroj uvádí jen žloutek, další i bílek. Takže
těžko říct. :
V syrových vejcích může být salmonela na skořápce, v bílku i žloutku. Je třeba konzumovat vejce tepelně ošetřená, v žádném případě se nedoporučuje konzumace syrových vajec nebo žloutku a zejména ne vajec z domácího chovu, kde je salmonel více.