Historie úprav

Avatar uživatele

Odpověděl/a – 24.listopad 13:28

Vyjádření odborníka:

Vzhledem k riziku salmonelóz se musíme chovat při konzumaci vajec opatrně. Jak se dostane salmonela do slepičích vajec?

Při omývání vajec se může narušit mastný povlak na povrchu vejce a skrz skořápku mohou vniknout škodlivé mikroorganismy. Jejich postup ze zastaví v bílku a dál již nepokračuje.

Salmonelu nenalezneme ve žloutcích, sázených vejcích ani u vajec do skla. Také vejce uvařená na měkko nejsou rizikem salmonely ohrožena. .

Avatar uživatele

Odpověděl/a – 24.listopad 13:30

Vyjádření odborníka:

Vzhledem k riziku salmonelóz se musíme chovat při konzumaci vajec opatrně. Jak se dostane salmonela do slepičích vajec?

Při omývání vajec se může narušit mastný povlak na povrchu vejce a skrz skořápku mohou vniknout škodlivé mikroorganismy. Jejich postup ze zastaví v bílku a dál již nepokračuje.

Salmonelu nenalezneme ve žloutcích, sázených vejcích ani u vajec do skla. Také vejce uvařená na měkko nejsou rizikem salmonely ohrožena. .
Doplňuji:
http://www.med­.muni.cz/salmo­nel/salmidx.htm

Názory se různí. Jeden zdroj uvádí jen žloutek, další i bílek. Takže těžko říct. :

V syrových vejcích může být salmonela na skořápce, v bílku i žloutku. Je třeba konzumovat vejce tepelně ošetřená, v žádném případě se nedoporučuje konzumace syrových vajec nebo žloutku a zejména ne vajec z domácího chovu, kde je salmonel více.

http://www.ces­katelevize.cz/po­rady/1148499747-sama-doma/209562220­600050/chat/1749-ing-mikova-a-ing-tumova/