Historie úprav

Avatar uživatele

Odpověděl/a – 23.listopad 10:51

odulý a červený nos údajne súvisí s činnosťou srdca (resp. jeho poruchami).

nie všetci alkoholici (konzumenti alkoholu) majú odulý a červený nos, nie všetci, čo majú odulý a červený nos sú alkoholici (konzumenti alkoholu).

Avatar uživatele

Odpověděl/a – 23.listopad 11:48

odulý a červený nos údajne súvisí s činnosťou srdca (resp. jeho poruchami).

nie všetci alkoholici (konzumenti alkoholu) majú odulý a červený nos, nie všetci, čo majú odulý a červený nos sú alkoholici (konzumenti alkoholu).
Doplňuji:
zabudol som ale to najpodstatnejšie:

asi sa jedná o karfiolovité zdurenie nosa spôsobené ružou (rosacea) [česky růžovka (rhinophyma)]. Toto ochorenie postihuje až 10% populácie.

nejaké podrobnosti:

Onemocnění se objevuje u mužů i žen (ty jsou postiženy častěji), nejčastěji okolo 30. roku věku. Začíná jako zčervenání kůže nosu, tváří, brady nebo i čela, které je způsobeno rozšířením cév a drobných žilek. Jelikož jde o onemocnění chronické (dlouhodobé), barva se postupně mění ze světle červené na čím dál tmavší. V kůži dochází k zánětům, které se mohou projevovat i hnisáním. Nejspíše v důsledku těchto dlouhodobých zánětů a jiných kožních změn dochází ke strukturálním změnám kůže. Zbytňuje vazivo a také mazové žlázky nosu. Vznikají malé ďolíčky, které se postupně zvětšují a obličej se stává nepravidelným, zhrubělým.
Nepříjemnou součástí růžovky je v 60% případů oční postižení, kdy dochází k zánětu spojivek (konjunktivitida), který se projevuje zčervenáním očních bělem, a takto červené oči byly možná také dalším důvodem, proč lidé připisovali nemoc konzumaci alkoholu.
Prevence rhinophymy

Prevence rozvoje a zhoršení onemocnění spočívá v omezení až vyloučení vlivů, které způsobují zvýšené prokrvení, neboli rozšíření cév. Pacient postižený růžovkou by tedy neměl pít horké nápoje, alkohol, kofeinové nápoje, neměl by jíst ostrá kořeněná jídla, měl by se vyhýbat slunci a mýt se spíše chladnější vodou. Není vhodné používat mastné krémy, přípravky na pleť obsahující alkohol a lak na vlasy.
Pacienti by se měli vyhýbat pobytu v sauně.

Dříve se rhinofyma dávala za vinu nadměrné konzumaci piva a vína. Tato domněnka dodnes mezi lidmi přetrvává, je však třeba podotknout, že alkohol sice může působit roztažení cév, prokrvení a tím zčervenání obličeje (červený nos, „bambule“), ale na vzniku růžovky se podílí celá řada dalších vlivů a skutečná příčina je dosud nejasná.
Vliv na vznik onemocnění mají vrozené předpoklady (genetická predispozice), kdy někteří jedinci jsou náchylnější ke vzniku nemoci. Jedná se hlavně o vrozenou poruchu roztažlivosti a smršťování malých cév v obličeji, která se odborně nazývá vazomotorická labilita.
Dále se uvažuje o negativním vlivu parazitů, žijících v kožních pórech, zejména roztoče Demodex folliculorum.
V poslední době se ukazuje, že existuje souvislost mezi funkcí trávicí soustavy a vznikem rosacei, zejména porucha přirozené bakteriální mikroflóry způsobená užíváním antibiotik může být vyvolávající faktor.