Odpověděl/a – 21.říjen 8:27
V tlustém střevě dochází ke vstřebávání vody, solí, vitaminů;
Žijí zde bakterie (střevní mikroflora), jednak hnilobné, produkující amoniak, sulfan, fenoly (nežádoucí toxické látky), jednak bakterie kvasné, produkující methan a oxid uhličitý
Činností bakterií vzniká vitamin K, B1, B2 a B12
–
http://www.anamneza.cz/Nedostatek-vitaminu/nemoc/70
Další část je úvaha kdyby … nevím ..
Odpověděl/a – 22.říjen 15:05
V tlustém střevě dochází ke vstřebávání vody, solí, vitaminů;
Žijí zde bakterie (střevní mikroflora), jednak hnilobné, produkující amoniak, sulfan, fenoly (nežádoucí toxické látky), jednak bakterie kvasné, produkující methan a oxid uhličitý
Činností bakterií vzniká vitamin K, B1, B2 a B12
–
http://www.anamneza.cz/Nedostatek-vitaminu/nemoc/70
Další část je úvaha kdyby … nevím ..
Doplňuji:
V lidském těle se také nachází bakterie syntetizující vitamin B12,
žijí v nás od úst až po konečník. Přítomnost těchto bakterií je
podstatným důvodem proč jsou onemocnění z nedostatku vitaminu B12 u lidí
tak vzácná, dokonce i u lidí, kteří jsou striktní vegetariáni (vegani)
celý život. Nejvíce bakterií se nachází v našem střevě (4 trilliony
na cm3 výkalů), a zde je také vyprodukováno nejvíc vitaminu B12.
Nicméně vitamin B12 je vstřebáván v kyčelníku, který se nachází ve
vyšší části střev, takže tento bohatý zdroj není okamžitě
dostupný – pokud lidé nejí výkaly (nelapejte po dechu). Výkaly krev,
kuřat, ovcí a lidí obsahují velké množství aktivního vitaminu B12. Až
do nedávna většina lidí žila v blízkém kontaktu s jejich
hospodářskými zvířaty, a všichni lidé konzumovali B12 v reziduích
bakterií příliš nemyté zeleniny.
Střevní onemocnění způsobují nejvíce problému s nedostatkem B12,
nikoliv nedostatek ve stravě
Téměř všechny případy nedostatku B12, které můžeme pozorovat
u pacientů dnes a v minulosti, jsou kvůli onemocnění střeva, a nejsou
způsobené nedostatkem B12 v jejich stravě. Poškození žaludku, většinou
kvůli autoimunnímu onemocnění nebo operaci, může zastavit produkci
vnitřního faktoru. Poškození kyčelníku, které zabraňuje opětovné
absorpci a recirkulaci, způsobuje ztrátu vitaminu B12. Během 3 až 6 let
jsou tělesné zásoby vitamínu B12 vyčerpány, což způsobuje nemoc, která
se nazývá zhoubná anémie. Dokud nebyla vyvinuta léčba pomocí extraktu
z jater v roce 1926, byla tato kondice smrtelná.
http://www.opravdovezdravi.cz/2011/02/pravda-o-vitaminu-b12/
–
Existujú dve, prirodzene sa vyskytujúce, formy vitamínu K:
vit.K1 (fylochinón) – syntetizovaný rastlinami, využívaný pri zrážaní
krvi
vit.K2 (menachinón) – produkovaný baktériami, má dôležitú úlohu
v nekoagulačných dejoch (metabolizmus a mineralizácia kostí, bunkový rast
a metabolizmus bunkovej cievnej steny.) Vyskytuje sa v iných orgánoch ako
v pečeni a to vo vyšších koncentráciách ako fylochinón.
Nehromadí sa vo väčšom množstve v žiadnom orgáne ľudského tela a
preto je ho potrebné doplňovať denne v potrave.
http://www.zdravie.sk/clanok/49272/vitamin-k
Vypadá to tak, že vitamíny B12 i K se dají doplnit i jinak. K pravidelně, B12 se skladuje delší dobu. .