Historie úprav

Avatar uživatele

Odpověděl/a – 21.říjen 8:27

V tlustém střevě dochází ke vstřebávání vody, solí, vitaminů;

Žijí zde bakterie (střevní mikroflora), jednak hnilobné, produkující amoniak, sulfan, fenoly (nežádoucí toxické látky), jednak bakterie kvasné, produkující methan a oxid uhličitý

Činností bakterií vzniká vitamin K, B1, B2 a B12

http://www.anam­neza.cz/Nedos­tatek-vitaminu/nemoc/70

Další část je úvaha kdyby … nevím ..

Avatar uživatele

Odpověděl/a – 22.říjen 15:05

V tlustém střevě dochází ke vstřebávání vody, solí, vitaminů;

Žijí zde bakterie (střevní mikroflora), jednak hnilobné, produkující amoniak, sulfan, fenoly (nežádoucí toxické látky), jednak bakterie kvasné, produkující methan a oxid uhličitý

Činností bakterií vzniká vitamin K, B1, B2 a B12

http://www.anam­neza.cz/Nedos­tatek-vitaminu/nemoc/70

Další část je úvaha kdyby … nevím ..

Doplňuji:
V lidském těle se také nachází bakterie syntetizující vitamin B12, žijí v nás od úst až po konečník. Přítomnost těchto bakterií je podstatným důvodem proč jsou onemocnění z nedostatku vitaminu B12 u lidí tak vzácná, dokonce i u lidí, kteří jsou striktní vegetariáni (vegani) celý život. Nejvíce bakterií se nachází v našem střevě (4 trilliony na cm3 výkalů), a zde je také vyprodukováno nejvíc vitaminu B12. Nicméně vitamin B12 je vstřebáván v kyčelníku, který se nachází ve vyšší části střev, takže tento bohatý zdroj není okamžitě dostupný – pokud lidé nejí výkaly (nelapejte po dechu). Výkaly krev, kuřat, ovcí a lidí obsahují velké množství aktivního vitaminu B12. Až do nedávna většina lidí žila v blízkém kontaktu s jejich hospodářskými zvířaty, a všichni lidé konzumovali B12 v reziduích bakterií příliš nemyté zeleniny.
Střevní onemocnění způsobují nejvíce problému s nedostatkem B12, nikoliv nedostatek ve stravě

Téměř všechny případy nedostatku B12, které můžeme pozorovat u pacientů dnes a v minulosti, jsou kvůli onemocnění střeva, a nejsou způsobené nedostatkem B12 v jejich stravě. Poškození žaludku, většinou kvůli autoimunnímu onemocnění nebo operaci, může zastavit produkci vnitřního faktoru. Poškození kyčelníku, které zabraňuje opětovné absorpci a recirkulaci, způsobuje ztrátu vitaminu B12. Během 3 až 6 let jsou tělesné zásoby vitamínu B12 vyčerpány, což způsobuje nemoc, která se nazývá zhoubná anémie. Dokud nebyla vyvinuta léčba pomocí extraktu z jater v roce 1926, byla tato kondice smrtelná.
http://www.oprav­dovezdravi.cz/2011/02/­pravda-o-vitaminu-b12/

Existujú dve, prirodzene sa vyskytujúce, formy vitamínu K:
vit.K1 (fylochinón) – syntetizovaný rastlinami, využívaný pri zrážaní krvi
vit.K2 (menachinón) – produkovaný baktériami, má dôležitú úlohu v nekoagulačných dejoch (metabolizmus a mineralizácia kostí, bunkový rast a metabolizmus bunkovej cievnej steny.) Vyskytuje sa v iných orgánoch ako v pečeni a to vo vyšších koncentráciách ako fylochinón.

Nehromadí sa vo väčšom množstve v žiadnom orgáne ľudského tela a preto je ho potrebné doplňovať denne v potrave.
http://www.zdra­vie.sk/clanok/49272/vi­tamin-k

Vypadá to tak, že vitamíny B12 i K se dají doplnit i jinak. K pravidelně, B12 se skladuje delší dobu. .