Historie úprav

Avatar uživatele

Odpověděl/a – 15.říjen 13:28

Avatar uživatele

Odpověděl/a – 15.říjen 13:54

Doplňuji:
Dospělému stačí 5 hodin. Má to ale své podmínky. Musí usnout před 22,00 hodinou protože podle orgánových hodin to potřebuje slezina a když usneme později její potřeba spánek prodlouží a to výrazně víc než večer získáme času. Když čas nedostane, poškozujeme se.

  1. musí být člověk v kondici, je celkem jasné že nemocného nedostatek spánku ještě víc dorazí, ve stresu se propracujeme k nespavosti a pokud se nám během dne nedaří tak náš spánek je také dost mizerný, plný chaosu a vstaneme někdy rozlámanější než když jdeme spát.

Za předpokladu že tě denní aktivity udržují dobře naladěného a aktivního, je spánek kvalitní a dostačuje i kratší doba. Můžeš večer poznat podle toho jak se cítíš spokojený nebo nespokojený, jak mizerné ráno to bude, což vede k další nespokojenosti 🙂 takže chvíli si číst před spaním a přijít na lepší myšlenky není tak velká časová ztráta pro spánek pokud máte na čtení vůbec chuť a zlepšení nálady netrvá víc jak půl hodiny. Mizerné pocity mohou pramenit již z našeho těla a to nic jiného než detoxikace např. pomocí spánku nevylepší.
Spánek pomáhá zkrátit i joganidra (jogínský spánek, ležíš, nespíš ale procházíš, uvědomuješ si a uvolňuješ postupně celé tělo) na principu lepšího uvolnění a následného zkvalitnění spánku zkracuje joganidra dobu spánku o více než samotnou dobu joganidry (trvá-li 30min zkrátí spánek asi o hodinu) joganidra je tedy účinnější, ale spánek úplně nenahrazuje i když se pomocí ní dá delší bdění lépe přežít.