anonym
Odpověděl/a – 6.říjen 20:20
To budou asi takové koláče, jako peču doma – z klasického kynutého
těsta, které vyválím poměrně tence a na ně navrším dost náplně nebo
ovoce.
Těsta dávám asi tak tenko, jako jsou valašské frgály.
Asi nejsou špatné, protože když pozvu kamarádky nebo potomstvo na kávu,
tak se nikdy nezapomenou zeptat, jestli k ní nebude koláč.
anonym
Odpověděl/a – 6.říjen 22:46
To budou asi takové koláče, jako peču doma – z klasického kynutého
těsta, které vyválím poměrně tence a na ně navrším dost náplně nebo
ovoce.
Těsta dávám asi tak tenko, jako jsou valašské frgály.
Asi nejsou špatné, protože když pozvu kamarádky nebo potomstvo na kávu,
tak se nikdy nezapomenou zeptat, jestli k ní nebude koláč.
Doplňuji:
Vzpomněla jsem si na jednoduchý recept:
Vymaž dortovou formu. V míse smíchej 2dl sklenici krupicového cukru, hrubé
mouky, krupice a necelý prášek do pečiva. Polovinu směsi nasypej na dno
formy. Na to nastrouhej 4–6 oloupaných jablek. Nasypej druhou polovinu
směsi, povrch uhlaď a poklaď slabými plátky másla. Upeč do zlatova a
nechej vychladit. Já většinou koláč po zchlazení ještě obrátila a
nechala jablka pustit šťávu i do horní části moučníku. Teprve potom
jsem jej obrátila zpátky a sundala formu. Přidáš-li trochu šlehačky a
nějaké ovoce na ozdobení, tak to může být i slavnostní moučník. Syn mu
dával na narozky přednost před dortem.