Historie úprav

Avatar uživatele

Odpověděl/a – 16.září 9:48

Občanský zákoník stanoví v zásadě tři možnosti rozdělení a vypořádání spoluvlastnictví. Za prvé reálným rozdělením věci(znám případy i staveb které byly reálně rozděleny, je to však vázáno na stavební úpravy aby to byly samostatné věci ve smyslu zákona), přikázáním věci za náhradu jednomu či více spoluvlastníkům(to­to však soud neučiní pokud není nikdo schopen tuto náhradu zaplatit) poslední a pro Vás i reálnou možností je ,že soud spoluvlastnictví zruší a nařídí dražbu, výtěžek z dražby bude poté rozdělen dle spoluvlastnických podílů. Občanský zákoník stanoví ,že nelze nikoho nutit setrvávat ve spoluvlastnictví. Ke zrušení spoluvlastnictví nedojde pokud jsou zde důvody hodné zvláštního zřetele(musí to být skutečně vážně důvody například jeden ze spoluvlastníků je 90 letý pán který v nemovitosti prožil celý život a jeho špatná zdravotní a sociální situace apod.)

Avatar uživatele

Odpověděl/a – 16.září 9:49

Občanský zákoník stanoví v zásadě tři možnosti rozdělení a vypořádání spoluvlastnictví. Za prvé reálným rozdělením věci(znám případy i staveb které byly reálně rozděleny, je to však vázáno na stavební úpravy aby to byly samostatné věci ve smyslu zákona), přikázáním věci za náhradu jednomu či více spoluvlastníkům(to­to však soud neučiní pokud není nikdo schopen tuto náhradu zaplatit) poslední a pro Vás i reálnou možností je ,že soud spoluvlastnictví zruší a nařídí dražbu, výtěžek z dražby bude poté rozdělen dle spoluvlastnických podílů. Občanský zákoník stanoví ,že nelze nikoho nutit setrvávat ve spoluvlastnictví. Ke zrušení spoluvlastnictví nedojde pokud jsou zde důvody hodné zvláštního zřetele(musí to být skutečně vážně důvody například jeden ze spoluvlastníků je 90 letý pán který v nemovitosti prožil celý život a jeho špatná zdravotní a sociální situace apod.)
Doplňuji:
Samozřejmě lze spoluvlastnictví zrušit a vypořádat dohodou. Aby tato dohoda byla platná(pokud jde o nemovitost) musí být uzavřena písemně.