Odpověděl/a – 4.září 14:58
Je to jednoduše dáno vývojem a geneticky.
Smrad člověka varuje, že potravina není k jídlu !! Naopak vůně oznamuje
jídlo.
Jistě, v době dnešní už to nemusí platit na 100%, ale takto je to
člověku dáno a zkušenostmi se učí stále nové výjimky.
Příklad: zkažené maso člověku smrdí a znamená to, že je nejedlé.
Supům voní, poněvadž jejich organismus je na trávení takové potravy
připraven.
Studium.
Odpověděl/a – 4.září 15:49
Je to jednoduše dáno vývojem a geneticky.
Smrad člověka varuje, že potravina není k jídlu !! Naopak vůně oznamuje
jídlo.
Jistě, v době dnešní už to nemusí platit na 100%, ale takto je to
člověku dáno a zkušenostmi se učí stále nové výjimky.
Příklad: zkažené maso člověku smrdí a znamená to, že je nejedlé.
Supům voní, poněvadž jejich organismus je na trávení takové potravy
připraven.
Studium.
Doplňuji:
Člověk si to tedy nijak nevštípil, již přírodou byl takto vybaven.
Čichovým buňkám zkrátka vhodná potrava voní, nevhodná smrdí a stejně
tak člověka varují/lákají i pachy/vůně, s potravou nesouvisející.