Historie úprav

Avatar uživatele

Odpověděl/a – 6.srpen 0:16

V současné době s dnes známými technologiemi a materiály lze postavit mrakodrap o výšce cca 1000 m ± při zachování bezpečnostní rezervy pro zemětřesení do 9 stupňů RS a vítr. Největší problém je ale hašení požáru v takových výškách. Pokud by se voda v potrubí měla čerpat přímo, bylo by potřeba na zemi tlaku 100 at !!! což je nereálné. takže se k hašení používá voda v zásobnících na nejvyšším místě mrakodrapu, která se sem doplňuje postupně na etapy. Výtahy takovouto výšku zvládají cca za 80 – 100 sec. Specialisté na takovéto výtahy jsou v ČR !!

Avatar uživatele

Odpověděl/a – 6.srpen 10:47

V současné době s dnes známými technologiemi a materiály lze postavit mrakodrap o výšce cca 1000 m ± při zachování bezpečnostní rezervy pro zemětřesení do 9 stupňů RS a vítr. Největší problém je ale hašení požáru v takových výškách. Pokud by se voda v potrubí měla čerpat přímo, bylo by potřeba na zemi tlaku 100 at !!! což je nereálné. takže se k hašení používá voda v zásobnících na nejvyšším místě mrakodrapu, která se sem doplňuje postupně na etapy. Výtahy takovouto výšku zvládají cca za 80 – 100 sec. Specialisté na takovéto výtahy jsou v ČR !!
Doplňuji:
Když jsme u těch výtahů, tak v současné době se zcela reálně začíná uvažovat o kosmickém výtahu na stanici umístěnou na geostacionární dráze, tedy výtah dlouhý několik desítek tisíc km !!!!!!