Historie úprav

Avatar uživatele

Odpověděl/a – 14.červenec 17:14

Jedná se o netypický termodynamický děj, neboť se u něj mění všechny tři stavové veličiny – tlak, teplota i objem. (Objem jen mimo soustavu, takže by se možná dalo uvažovat o ději izochorickém.) Rigormortis: nesprávně, zaprvé vůbec nejde o skupenský děj ani o endotermickou (tedy chemickou) reakci, zadruhé rozpuštění plynu v kapalině (a obráceně) není jeho změna skupenství – a navíc zde to na změnu teploty vůbec nemá vliv.

Avatar uživatele

Odpověděl/a – 14.červenec 21:55

Jedná se o netypický termodynamický děj, neboť se u něj mění všechny tři stavové veličiny – tlak, teplota i objem. (Objem jen mimo soustavu, takže by se možná dalo uvažovat o ději izochorickém.) Rigormortis: nesprávně, zaprvé vůbec nejde o skupenský děj ani o endotermickou (tedy chemickou) reakci, zadruhé rozpuštění plynu v kapalině (a obráceně) není jeho změna skupenství – a navíc zde to na změnu teploty vůbec nemá vliv.
Doplňuji:
rigormortis, najdi si v nějakých tabulkách teplotu varu CO2 a teplotu sublimace CO2. (Mimochodem zjistíš, že za normálního tlaku není vůbec teplota varu definována, kapalné skupenství CO2 existuje až při nejméně 5× vyšším tlaku, než je atmosférický.) To a opačné jevy (kondenzace a desublimace) mají co do činění s měrným skupenským teplem, to je změna skupenství. NE rozpouštení a vznik homogenní směsi.