annas
Odpověděl/a – 27.duben 8:15
Jde o původní a krajové odrůdy. Nevím, zda jste měl tento druh
na mysli.
- Kožená reneta zimní (12. – 6.) – stará odrůda, pravděpodobně
z Francie, kde byla pěstována již kolem roku 1650. Známá též jako
„Kožuchy“, „Koženky“, „Koženáče“… Plody jsou střední, lehce
zploštěle kulovité, barvy šedě rzivé, špinavě zelené občas se slabým
hnědočerveným líčkem. Chutná nakysle, renetovitě, dobře. Stolní
odrůda, dobrá i na moštování, výrobu povidel a pálení – přes svou
kyselejší chuť obsahuje více cukrů než oblíbená Jadernička moravská.
Odolnost stromu proti mrazu je dobrá, strupovitostí i padlím trpí málo.
Velmi vhodná odrůda do vlhčích a vyšších poloh, nejraději má těžší
a dostatečně hluboké půdy, v lehkých má mnoho opadu, Teplých polohách
zase drobnější ovoce. Sklízet se má co nejpozději. Stromy rostou bujně a
vytváří mohutnou zploštělou korunu. Dožívají se dlouhého věku. Plodí
později, středně, ob rok hojněji. Odrůda vhodná pro sady i zahrady,
i k cestám.
- Jiný zdroj uvádí, že zimní odrůda Kožená reneta je holandského
původu. Je vhodná pro pěstování ve všech tvarech. Ovoce je středně
velké až velké, kulovitého tvaru. Dužnina je žlutobílá, velmi jemná,
šťavnatá, chuti sladce navinulé a aromatické. Sklízí se koncem září,
i později, podtržené vadne. Při vhodných podmínkách skladování
vydrží do května.