Historie úprav

Avatar uživatele

Odpověděl/a – 26.březen 19:57

http://ld.joha­nesville.net/er­ben-01-kytice-z-povesti-narodnich?page=3
je to Karel Jaromír Erben Kytice..

Avatar uživatele

Odpověděl/a – 26.březen 20:11

http://ld.joha­nesville.net/er­ben-01-kytice-z-povesti-narodnich?page=3
je to Karel Jaromír Erben Kytice..
Doplňuji:
Svatební košile
Děj:
Dívka, které se nevrátil její milý ze světa( měl se vrátit, když dokončila svatební košile) a ztratila mnoho svých blízkých( v rodině, …), se pozdě večer modlí, aby se jí milý buď vrátil, a nebo pokud zemřel, aby zemřela též.
Náhle se navrátí její milý (jeho duch) a okamžitě chce, aby ho následovala k němu domů. Nic netušící dívka ho uposlechne.
O strastiplné cestě postupně zlý duch zbaví dívku všech jejích modlitebních pomůcek – knížky na modlení, růženec a křížek po matce.
Nakonec umrlec odvede dívku na hřbitov – jeho domov a chce, aby tam vkročila. Dívka však vše prohlédne, pošle umrlce napřed a zavře se předním do umrlčí komory, kde je nějaký zesnulý.
Duch milého si její lsti všimne a vybízí umrlce v komoře, aby mu otevřel. Dívka však svým horlivým modlením umrlce vždy opět uspí. A tak díky modlitbám přežije do rána a zachrání si tím život( jinak by skončila jako svatební košile, které dala svému milému, když se vrátil, a jejichž cáry byly ráno po celém hřbitově).

O čem pověst je:
Tato balada opět končí dobře – dívka si uvědomí svou chybu ( nevážila si svého života a rouhala se ), kaje se a modlí se za odpuštění – to jediné jí zachrání život.