Historie úprav

Avatar uživatele

Odpověděl/a – 14.březen 9:36

http://www.no­vinky.cz/zahra­nicni/evropa/295982-na-zvoleni-papeze-reagovali-svetovi-politici-i-cirkevni-predstavitele.html
Doplňuji:
http://www.no­vinky.cz/zahra­nicni/evropa/295991-papez-odjel-autobusem-jmeno-ma-podle-ochrance-chudych-frantiska-z-assisi.html

S ohledem na to, že si zvolil jméno František podle Františka z Assisi, což je patron chudých i vzhledem k jeho zásadním podílu na modernizaci argentinské církve i otevřeným výrokům vůči argentinské sociální politice, se lze nadíti akcentace původního smyslu církve a částečně i myšlenek Jana Husa.
V našem regionu, (výrazně ateistickém) tedy alespoň částečné rehabilitace pošramocené pověsti církve (mnohými skandály a sexuálními excesy) a např. morálním imperativu, aby v ČR byly restituce v daleko větší míře využity právě pro účely někdejších hospiců, klášterních špitálů, církevních škol, péče o chudé, nemocné a další potřebné.
Bohatsví církve pochází od věřících i dědictví z podílu po světské moci, tak ať slouží těm, od nichž vzešlo.
Zároveň by měl být příkladem všem církevním hodnostářům ( a nejen jim) svou skromností, kdy např. zásadně necestuje honosným autem, ale autobusem apod.

http://cs.wiki­pedia.org/wiki/Fran­ti%C5%A1ek_z_As­sisi