Historie úprav

Avatar uživatele

Odpověděl/a – 6.březen 17:45

Sacharidy jsou základní palivo pro mozek, mozek spotřebuje čtvrtinu energie získané z glukózy. Tuky jsou rovněž významným zdrojem energie a jsou též důležité pro vstřebávání vitaminů A, D, E a K (vitaminy rozpustné v tucích), které jsou také důležité pro mozek.

Neměli bychom zapomínat na dostatek tekutin, ty nám zajišťují optimální prokrvení mozku a tím jeho lepší fungování. Z vitaminů jsou pro fungování mozku nezbytné zejména vitaminy skupiny B. Potřebujeme je pro správné fungování nervového systému jako celku a pro kvalitu duševní činnosti. Vitaminy skupiny B najdeme například v obilných klíčcích, kvasnicích, žloutku, vnitřnostech, listové zelenině, jogurtu, ořeších, sóje, luštěninách či rybách.

Dále je nezbytný vitamin C, který je důležitým antioxidantem – chrání buňky před poškozením kyslíkovými radikály, také působí proti ateroskleróze. Nejvíce je ho například v čerstvé zelenině, ovoci nebo bramborách. Také vitamin E je důležitým antioxidantem. Vyskytuje se v obilných klíčcích, rostlinných olejích, žloutku, mase, vnitřnostech a mléce.

Z minerálů a stopových prvků potřebujeme pro dostatečnou činnost mozku zejména hořčík, který ovlivňuje výměnu energie v nervových buňkách, zlepšuje paměť a myšlení. Přijímáme jej do těla prostřednictvím ryb, rozinek a jiného sušeného ovoce, kakaa atd. Dále jód – jeho nedostatek způsobuje zpomalené psychomotorické tempo, apatii a depresi. Najdeme ho hlavně v mořských rybách, vnitřnostech, citronu a špenátu. Měď je potřebná ke správnému fungování nervového systému a získáme ji zejména z hub. Neméně podstatný je i selen (důležitý antioxidant bránící působení volných radikálů), dostupný pro tělo například z vnitřností, mléčných výrobků, citrusových plodů a avokáda nebo celozrnných obilovin. Také zinek je důležitý antioxidant, jeho nedostatek způsobuje poruchy psychické činnosti. Nalezneme ho v ovesných vločkách, korýších a měkkýších, ve vejcích a mléčných výrobcích. V neposlední řadě je pro mozek nezbytné železo. Má význam pro dostatečný přenos kyslíku k buňkám celého těla, tedy i mozkovým. Najdeme ho ve vnitřnostech, mase, žloutku, luštěninách, zelí, květáku atd.
zdroj :
http://www.go­ogle.cz/search?hl=cs&new­window=1&q=na+d­obrou+pam%C4%9B%C­5%A5&oq=na+pam%C4%9B%C5%­A5&gs_l=serp.1­.4.0l3j0i30j0i­8i30l2.49467.58116­.0.61802.18.18­.0.0.0.0.155.1726­.13j5.18.0...0­.0...1c.1.5.ser­p.VBz_4xXE0m8

Avatar uživatele

Odpověděl/a – 6.březen 18:15

Sacharidy jsou základní palivo pro mozek, mozek spotřebuje čtvrtinu energie získané z glukózy. Tuky jsou rovněž významným zdrojem energie a jsou též důležité pro vstřebávání vitaminů A, D, E a K (vitaminy rozpustné v tucích), které jsou také důležité pro mozek.

Neměli bychom zapomínat na dostatek tekutin, ty nám zajišťují optimální prokrvení mozku a tím jeho lepší fungování. Z vitaminů jsou pro fungování mozku nezbytné zejména vitaminy skupiny B. Potřebujeme je pro správné fungování nervového systému jako celku a pro kvalitu duševní činnosti. Vitaminy skupiny B najdeme například v obilných klíčcích, kvasnicích, žloutku, vnitřnostech, listové zelenině, jogurtu, ořeších, sóje, luštěninách či rybách.

Dále je nezbytný vitamin C, který je důležitým antioxidantem – chrání buňky před poškozením kyslíkovými radikály, také působí proti ateroskleróze. Nejvíce je ho například v čerstvé zelenině, ovoci nebo bramborách. Také vitamin E je důležitým antioxidantem. Vyskytuje se v obilných klíčcích, rostlinných olejích, žloutku, mase, vnitřnostech a mléce.

Z minerálů a stopových prvků potřebujeme pro dostatečnou činnost mozku zejména hořčík, který ovlivňuje výměnu energie v nervových buňkách, zlepšuje paměť a myšlení. Přijímáme jej do těla prostřednictvím ryb, rozinek a jiného sušeného ovoce, kakaa atd. Dále jód – jeho nedostatek způsobuje zpomalené psychomotorické tempo, apatii a depresi. Najdeme ho hlavně v mořských rybách, vnitřnostech, citronu a špenátu. Měď je potřebná ke správnému fungování nervového systému a získáme ji zejména z hub. Neméně podstatný je i selen (důležitý antioxidant bránící působení volných radikálů), dostupný pro tělo například z vnitřností, mléčných výrobků, citrusových plodů a avokáda nebo celozrnných obilovin. Také zinek je důležitý antioxidant, jeho nedostatek způsobuje poruchy psychické činnosti. Nalezneme ho v ovesných vločkách, korýších a měkkýších, ve vejcích a mléčných výrobcích. V neposlední řadě je pro mozek nezbytné železo. Má význam pro dostatečný přenos kyslíku k buňkám celého těla, tedy i mozkovým. Najdeme ho ve vnitřnostech, mase, žloutku, luštěninách, zelí, květáku atd.
zdroj :
http://www.go­ogle.cz/search?hl=cs&new­window=1&q=na+d­obrou+pam%C4%9B%C­5%A5&oq=na+pam%C4%9B%C5%­A5&gs_l=serp.1­.4.0l3j0i30j0i­8i30l2.49467.58116­.0.61802.18.18­.0.0.0.0.155.1726­.13j5.18.0...0­.0...1c.1.5.ser­p.VBz_4xXE0m8

Doplňuji:
http://www.na­zeleno.cz/zdra­vi/pripravky-pro-posileni-pameti-nejen-pro-zkouskove.aspx