Historie úprav

Avatar uživatele

Odpověděl/a – 3.leden 11:19

Otec byl vězněn v Rakousku někde poblíž Zell am See. Tábor byl přísně střežen a stráže bez varování střílely z lehkých zbraní i kulometů. Také okolní obyvatelstvo neznalo s vězni slitování. Vězni tvrdě pracovali na stavbě lanovek, přičemž podle otce měli většinou k obědu řepu s vodou, k večeři pak vodu s řepou. Koncem války mohli občas dostat potraviny z domova a taťka občas vzpomínal, že ho od smrti hlasem zachránila vánočka, kterou si mohl přilepšovat. Když byl po válce propuštěn, vážil něco přes čtyřicet kilo /chlap měřící 182 cm/ a cestou domů v Brně snědl půl bochodníku chleba a málem z toho umřel.

Avatar uživatele

Odpověděl/a – 3.leden 11:33

Otec byl vězněn v Rakousku někde poblíž Zell am See. Tábor byl přísně střežen a stráže bez varování střílely z lehkých zbraní i kulometů. Také okolní obyvatelstvo neznalo s vězni slitování. Vězni tvrdě pracovali na stavbě lanovek, přičemž podle otce měli většinou k obědu řepu s vodou, k večeři pak vodu s řepou. Koncem války mohli občas dostat potraviny z domova a taťka občas vzpomínal, že ho od smrti hlasem zachránila vánočka, kterou si mohl přilepšovat. Když byl po válce propuštěn, vážil něco přes čtyřicet kilo /chlap měřící 182 cm/ a cestou domů v Brně snědl půl bochodníku chleba a málem z toho umřel.
Doplňuji:
oprava: od smrti hladem.
Paradoxní je, že Němci otce uvěznili za pomoc partyzánům, ale ta probíhala tak, že v noci přicházívali chlapi se samopaly, zrekvírovali maso a uzeniny /taťka byl řezník/ a vystavili mu potvrzení, které druhý den odevzdával německé posádce ve vedlejší vesnici. Po čase to Němce přestalo bavit a „apenka“ jako politického vězně zabácli. Po osmačtyřicátém mu pro změnu firmu sebrali komunisté, ale to už je jiná kapitola.