Historie úprav

Avatar uživatele

Odpověděl/a – 21.prosinec 20:04

mosoj

Pro představu.
Tvrdost vody způsobují hlavně sole vápníku , hořčíku, železa a manganu.

Tvrdost vody se rozlišuje na tvrdost
přechodnou, kterou způsobují hydrouhličitany.
Tato tvrdost se dá odstranit zahřátím vody !! Hydrouhličitany přejdou na nerospustné sole a vyloučí se z vody. K jejich úplnému odstranění by bylo třeba tyto nerozpustné sole odfiltrovat. Jinak se usazují na stěnách nádoby ve které se voda hřála. Viz. kovové trubky s teplou vodou nebo boiler.

Dále na tvrdost trvalou, kterou způsobují
sírany. Tuto tvrdost nelze odstranit zahřátím !!

Jde ji odstranit pouze přídavky chemických látek . Tato voda není vhodná ke konzumaci.
Viz. tolik frekventovaný Calgon ! Musela by následovat filtrace a stejně by pitná voda vyhovující normě nevznikla,
Také ji lze odstranit iontoměniči a revezní osmózou. Takto upravená voda ale je vlastně demineralizovaná a také se nehodí se pro konzumaci.

Celková tvrdost vody je součet přechodné a trvalé trvrdosti.
Tvrdá voda má 6 – 18 německých stupňů, měkká pak méně jak 6 něm. stupňů.
Pitná voda má být tvrdá !!!! a samozřejmě bakteriálně nezávadná.

Všchny ostatní magnetické a jakési elektronické metody v žádném případě tvrdost vody neodstraní.

Avatar uživatele

Odpověděl/a – 21.prosinec 20:53

mosoj

Pro představu.
Tvrdost vody způsobují hlavně sole vápníku , hořčíku, železa a manganu.

Tvrdost vody se rozlišuje na tvrdost
přechodnou, kterou způsobují hydrouhličitany.
Tato tvrdost se dá odstranit zahřátím vody !! Hydrouhličitany přejdou na nerospustné sole a vyloučí se z vody. K jejich úplnému odstranění by bylo třeba tyto nerozpustné sole odfiltrovat. Jinak se usazují na stěnách nádoby ve které se voda hřála. Viz. kovové trubky s teplou vodou nebo boiler.

Dále na tvrdost trvalou, kterou způsobují
sírany. Tuto tvrdost nelze odstranit zahřátím !!

Jde ji odstranit pouze přídavky chemických látek . Tato voda není vhodná ke konzumaci.
Viz. tolik frekventovaný Calgon ! Musela by následovat filtrace a stejně by pitná voda vyhovující normě nevznikla,
Také ji lze odstranit iontoměniči a revezní osmózou. Takto upravená voda ale je vlastně demineralizovaná a také se nehodí se pro konzumaci.

Celková tvrdost vody je součet přechodné a trvalé trvrdosti.
Tvrdá voda má 6 – 18 německých stupňů, měkká pak méně jak 6 něm. stupňů.
Pitná voda má být tvrdá !!!! a samozřejmě bakteriálně nezávadná.

Všchny ostatní magnetické a jakési elektronické metody v žádném případě tvrdost vody neodstraní.

Doplňuji:
Nehodlám zde polemizovat o ničem. Jenom podotýkám že to na co dáváte odkaz není chemická úprava vody ale deionizace , (spíše deanionizace vody) na iontoměničových pryskyřicích. Také se o ni zmiňuji. Aby byla voda pitná nedeionizuje se všechna, ale za iontoměničovým filtrem ( správně kolonou) se částečně míchá s tou původní vodou. Máte to tam v odkazu udané !!!
V tu chvíli ale vyvstává problém se železem, hořčíkem, vápníkem, tedy s tvrdostí přechodnou. Takže problém není vyřešen a nebo zase další katexový
filtr ( kolona). Není pryskyřice která umí vychytávat kationty i anionty. Jenom jedno nebo druhé.

Sůl ( chlorid sodný) se používá k regeneraci té anoxevé nebo i katexové pryskyřice – pokud je v sodíkovém cyklu).