Historie úprav

Avatar uživatele

Odpověděl/a – 18.listopad 15:16

Plodenství je tvořeno několika až mnoha plody rostoucími na společném stonku a vznikající z celého květenství. Protože zachovává v podstatě stejnou strukturu jako květenství, jenom dozraje, můžeme rozlišovat typy plodenství stejně jako v případě květenství, např. úbor, lata, hrozen aj. Příkladem je např. úbor nažek u slunečnice aj.

Avatar uživatele

Odpověděl/a – 18.listopad 15:18

Plodenství je tvořeno několika až mnoha plody rostoucími na společném stonku a vznikající z celého květenství. Protože zachovává v podstatě stejnou strukturu jako květenství, jenom dozraje, můžeme rozlišovat typy plodenství stejně jako v případě květenství, např. úbor, lata, hrozen aj. Příkladem je např. úbor nažek u slunečnice aj.
Doplňuji:
Souplodí (latinsky apocarpium, anglicky aggregate) je soubor plodů vzniklý ze souboru volných nesrostlých pestíčků apokarpního gynecea jednoho jediného květu. Tím se liší od plodenství, které nevzniká z jednoho květu, ale z několika květů nebo z celého květenství.

Jednotlivé části souplodí jsou navzájem spojené květním lůžkem nebo do různé míry druhotně srůstají. Plody, vznikající srůstem původně volných pestíčků, se nazývají synkarpium (latinsky syncarpium, anglicky syncarp). Srůstat mohou nejen samotné plody, ale i další části květu. a vzniklé souplodí tak může připomínat jediný plod, jako je tomu u malvice jabloní nebo u šípku růží. Tyto plody jsou pak nazývány nepravé plody.