Historie úprav

Avatar uživatele

Odpověděl/a – 9.listopad 8:38

podívej se na odkaz: http://www.me­sec.cz/clanky/za­metani-chodniku-vam-nedovoli-zapomenout-pracovat/ . Veřejně prospěšné práce a veřejná služba jsou dvě odlišné činnosti, jedna je zaplacená a druhá bez nároku na mzdu.

Avatar uživatele

Odpověděl/a – 9.listopad 8:44

podívej se na odkaz: http://www.me­sec.cz/clanky/za­metani-chodniku-vam-nedovoli-zapomenout-pracovat/ . Veřejně prospěšné práce a veřejná služba jsou dvě odlišné činnosti, jedna je zaplacená a druhá bez nároku na mzdu.
Doplňuji:
„Veřejně prospěšné práce

(1) Veřejně prospěšnými pracemi se rozumí časově omezené pracovní příležitosti spočívající zejména v údržbě veřejných prostranství, úklidu a údržbě veřejných budov a komunikací nebo jiných obdobných činnostech ve prospěch obcí nebo ve prospěch státních nebo jiných obecně prospěšných institucí, které vytváří zaměstnavatel nejdéle na 12 po sobě jdoucích kalendářních měsíců, a to i opakovaně, k pracovnímu umístění uchazečů o zaměstnání. Pracovní příležitosti jsou vytvářeny na základě dohody s Úřadem práce, který na ně může zaměstnavateli poskytnout příspěvek.

(2) Příspěvek lze poskytnout až do výše skutečně vynaložených prostředků na mzdy nebo platy na zaměstnance umístěného na tyto práce, včetně pojistného na sociální zabezpečení a příspěvku na státní politiku zaměstnanosti a pojistného na veřejné zdravotní pojištění, které zaměstnavatel za sebe odvedl z vyměřovacího základu tohoto zaměstnance.“

Ze shora uvedeného je zřejmé, že veřejně prospěšná práce je vykonávána za mzdu nebo plat.

Veřejná služba je definována v § 18a odst. 1 zákona č. 111/2006 Sb. o hmotné nouzi v platném znění takto:

„Veřejná služba

(1) Veřejnou službou se rozumí pomoc obcím nebo dalším subjektům zejména v oblastech zlepšování životního prostředí, udržování čistoty ulic a jiných veřejných prostranství, pomoci v oblasti kulturního a sportovního rozvoje a sociální péče. Veřejná služba je vykonávána osobami v hmotné nouzi a osobami vedenými v evidenci uchazečů o zaměstnání54) na základě písemné smlouvy, která obsahuje základní údaje o těchto osobách (jméno, popřípadě jména, příjmení, den, měsíc a rok narození a trvalý pobyt), místo, předmět a dobu výkonu veřejné služby, uzavřené s krajskou pobočkou Úřadu práce po dohodě s obcí nebo dalším subjektem. Za výkon veřejné služby nenáleží odměna."

Ve shora uvedeném zákonném textu je výslovně uvedeno, že za výkon veřejné služby nenáleží žádná odměna.