Odpověděl/a – 1.duben 11:20
Zřejmě jde o nějaký krajový název. Ale podle ingrediencí mně připomíná šmorn.
Zpěníme na nakrájené slanině nebo na sádle cibuli. Do litru mléka nasypeme dětskou krupičku (asi 7 vrchovatých lžic – necháme nabobtnat) a rozmícháme 5 vajec. Těsto nalijeme na zpěněnou cibuli a vlijeme na vymazaný a vysypaný plech. Pečeme v troubě. Podáváme samotné hojně posypané pažitkou nebo zelenou cibulkou nebo s hlávkovým salátem. Můžeme podávat i jako přílohu.
Pokrm se může dělat i na sladko.
Krupicový šmorn
1 hrnek krupice, 4 žloutky, 0,5 l mléka, 40 g cukru, špetka soli,
4 bílky (na tuhý sníh), 1 vanilkový cukr, máslo a strouhanka na
vymazání pekáče
Dobře promícháme krupici se žloutky, cukrem, solí a polovinou mléka a
necháme stát asi dvě hodiny. Když krupice nabobtná, přidáme druhou
polovinu mléka a lehce vmícháme tuhý sníh. Nalijeme těsto do vymazaného a
strouhankou vysypaného pekáče, nebo do remosky a upečeme. Upečený šmorn
(trhanec) podáváme politý ovocným sirupem, s čerstvým i kompotovaným
ovocem nebo s některou ovocnou omáčkou.
K odpovědi Člověka:
Okopírovala jsem Vám, co je eintopf. Německý Eintopf, jídlo z „jednoho
hrnce“, patří k nejstarším tradičním jídlům. Jedná se přitom
o značně zahuštěnou polévku s různými přísadami, srovnatelné např.
s bramborovou polévkou (často se název Suppe, tedy polévka, alternativně
i používá). Pokrm se skládá z různých druhů zeleniny (mrkev, čočka,
pórek, hrášek, brambory a další) a z různých druhů masa
(i drůbežího) či párků a buřtů.
Druhá část odpovědi – řídká krupice s mlékem a vejci se dá
grilovat???
Odpověděl/a – 7.říjen 18:18
Zřejmě jde o nějaký krajový název. Ale podle ingrediencí mně připomíná šmorn.
Zpěníme na nakrájené slanině nebo na sádle cibuli. Do litru mléka nasypeme dětskou krupičku (asi 7 vrchovatých lžic – necháme nabobtnat) a rozmícháme 5 vajec. Těsto nalijeme na zpěněnou cibuli a vlijeme na vymazaný a vysypaný plech. Pečeme v troubě. Podáváme samotné hojně posypané pažitkou nebo zelenou cibulkou nebo s hlávkovým salátem. Můžeme podávat i jako přílohu.
Pokrm se může dělat i na sladko.
Krupicový šmorn
1 hrnek krupice, 4 žloutky, 0,5 l mléka, 40 g cukru, špetka soli,
4 bílky (na tuhý sníh), 1 vanilkový cukr, máslo a strouhanka na
vymazání pekáče
Dobře promícháme krupici se žloutky, cukrem, solí a polovinou mléka a
necháme stát asi dvě hodiny. Když krupice nabobtná, přidáme druhou
polovinu mléka a lehce vmícháme tuhý sníh. Nalijeme těsto do vymazaného a
strouhankou vysypaného pekáče, nebo do remosky a upečeme. Upečený šmorn
(trhanec) podáváme politý ovocným sirupem, s čerstvým i kompotovaným
ovocem nebo s některou ovocnou omáčkou.
K odpovědi Člověka:
Okopírovala jsem Vám, co je eintopf. Německý Eintopf, jídlo z „jednoho
hrnce“, patří k nejstarším tradičním jídlům. Jedná se přitom
o značně zahuštěnou polévku s různými přísadami, srovnatelné např.
s bramborovou polévkou (často se název Suppe, tedy polévka, alternativně
i používá). Pokrm se skládá z různých druhů zeleniny (mrkev, čočka,
pórek, hrášek, brambory a další) a z různých druhů masa
(i drůbežího) či párků a buřtů.
Druhá část odpovědi – řídká krupice s mlékem a vejci se dá
grilovat???
Doplňuji:
http://www.hks.re/wiki1/doku.php?id=nemci_v_cechach