Historie úprav

Avatar uživatele

Odpověděl/a – 1.duben 11:20

Zřejmě jde o nějaký krajový název. Ale podle ingrediencí mně připomíná šmorn.

Zpěníme na nakrájené slanině nebo na sádle cibuli. Do litru mléka nasypeme dětskou krupičku (asi 7 vrchovatých lžic – necháme nabobtnat) a rozmícháme 5 vajec. Těsto nalijeme na zpěněnou cibuli a vlijeme na vymazaný a vysypaný plech. Pečeme v troubě. Podáváme samotné hojně posypané pažitkou nebo zelenou cibulkou nebo s hlávkovým salátem. Můžeme podávat i jako přílohu.

Pokrm se může dělat i na sladko.
Krupicový šmorn
1 hrnek krupice, 4 žloutky, 0,5 l mléka, 40 g cukru, špetka soli, 4 bílky (na tuhý sníh), 1 vanilkový cukr, máslo a strouhanka na vymazání pekáče
Dobře promícháme krupici se žloutky, cukrem, solí a polovinou mléka a necháme stát asi dvě hodiny. Když krupice nabobtná, přidáme druhou polovinu mléka a lehce vmícháme tuhý sníh. Nalijeme těsto do vymazaného a strouhankou vysypaného pekáče, nebo do remosky a upečeme. Upečený šmorn (trhanec) podáváme politý ovocným sirupem, s čerstvým i kompotovaným ovocem nebo s některou ovocnou omáčkou.

K odpovědi Člověka:
Okopírovala jsem Vám, co je eintopf. Německý Eintopf, jídlo z „jednoho hrnce“, patří k nejstarším tradičním jídlům. Jedná se přitom o značně zahuštěnou polévku s různými přísadami, srovnatelné např. s bramborovou polévkou (často se název Suppe, tedy polévka, alternativně i používá). Pokrm se skládá z různých druhů zeleniny (mrkev, čočka, pórek, hrášek, brambory a další) a z různých druhů masa (i drůbežího) či párků a buřtů.
Druhá část odpovědi – řídká krupice s mlékem a vejci se dá grilovat???

Avatar uživatele

Odpověděl/a – 7.říjen 18:18

Zřejmě jde o nějaký krajový název. Ale podle ingrediencí mně připomíná šmorn.

Zpěníme na nakrájené slanině nebo na sádle cibuli. Do litru mléka nasypeme dětskou krupičku (asi 7 vrchovatých lžic – necháme nabobtnat) a rozmícháme 5 vajec. Těsto nalijeme na zpěněnou cibuli a vlijeme na vymazaný a vysypaný plech. Pečeme v troubě. Podáváme samotné hojně posypané pažitkou nebo zelenou cibulkou nebo s hlávkovým salátem. Můžeme podávat i jako přílohu.

Pokrm se může dělat i na sladko.
Krupicový šmorn
1 hrnek krupice, 4 žloutky, 0,5 l mléka, 40 g cukru, špetka soli, 4 bílky (na tuhý sníh), 1 vanilkový cukr, máslo a strouhanka na vymazání pekáče
Dobře promícháme krupici se žloutky, cukrem, solí a polovinou mléka a necháme stát asi dvě hodiny. Když krupice nabobtná, přidáme druhou polovinu mléka a lehce vmícháme tuhý sníh. Nalijeme těsto do vymazaného a strouhankou vysypaného pekáče, nebo do remosky a upečeme. Upečený šmorn (trhanec) podáváme politý ovocným sirupem, s čerstvým i kompotovaným ovocem nebo s některou ovocnou omáčkou.

K odpovědi Člověka:
Okopírovala jsem Vám, co je eintopf. Německý Eintopf, jídlo z „jednoho hrnce“, patří k nejstarším tradičním jídlům. Jedná se přitom o značně zahuštěnou polévku s různými přísadami, srovnatelné např. s bramborovou polévkou (často se název Suppe, tedy polévka, alternativně i používá). Pokrm se skládá z různých druhů zeleniny (mrkev, čočka, pórek, hrášek, brambory a další) a z různých druhů masa (i drůbežího) či párků a buřtů.
Druhá část odpovědi – řídká krupice s mlékem a vejci se dá grilovat???

Doplňuji:
http://www.hks­.re/wiki1/doku­.php?id=nemci_v_cechach