anonym
Odpověděl/a – 26.říjen 14:41
Katuso, problém může být už v nedostatečném provaření směsi.
Pečené čaje mi trochu připomínají „zavařeninu“ do čaje, kterou
dělávala ještě moje babička. Dávala ovšem na 1 kg ovoce 1 kg cukru a
vařila ovoce do zhoustnutí. Vůbec nevadilo, že bylo sladší, protože
v čaji to bylo akorát. Tahle oslazená a důkladně provařená směs se
nekazila.
V receptech na „pečené čaje“ podle dnešní receptur se doporučuje
používat víčka na závit. Podívej se na skleničky, jestli jsou víčka
v pořádku. Pokud jsi používala zavařovací hlavu, tak může být špatná
a víčka nemusí dobře uzavírat.
Po každém zavařování dělám zkoušku – poklepu prstem na víčko a
podle zvuku poznám, zda dobře chytlo. Pokud je zvuk „dutý“, tak zkusím
víčkem pootočit. Buď potom vyměním víčka, která nedrží a produkty
znovu zavařím, nebo ty, u nichž si nejsem úplně jistá, dám do ledničky
a spotřebuji. Skladuji jenom zavařeniny, kde mám jistotu, že jsou
v pořádku.
Skleničky a víčka umývám ve vodě s přídavkem Jaru, důkladně opláchnu
a poutírám. Nechám je na vzduchu doschnout ještě alespoň hodinu.
anonym
Odpověděl/a – 26.říjen 15:15
Katuso, problém může být už v nedostatečném provaření směsi.
Pečené čaje mi trochu připomínají „zavařeninu“ do čaje, kterou
dělávala ještě moje babička. Dávala ovšem na 1 kg ovoce 1 kg cukru a
vařila ovoce do zhoustnutí. Vůbec nevadilo, že bylo sladší, protože
v čaji to bylo akorát. Tahle oslazená a důkladně provařená směs se
nekazila.
V receptech na „pečené čaje“ podle dnešní receptur se doporučuje
používat víčka na závit. Podívej se na skleničky, jestli jsou víčka
v pořádku. Pokud jsi používala zavařovací hlavu, tak může být špatná
a víčka nemusí dobře uzavírat.
Po každém zavařování dělám zkoušku – poklepu prstem na víčko a
podle zvuku poznám, zda dobře chytlo. Pokud je zvuk „dutý“, tak zkusím
víčkem pootočit. Buď potom vyměním víčka, která nedrží a produkty
znovu zavařím, nebo ty, u nichž si nejsem úplně jistá, dám do ledničky
a spotřebuji. Skladuji jenom zavařeniny, kde mám jistotu, že jsou
v pořádku.
Skleničky a víčka umývám ve vodě s přídavkem Jaru, důkladně opláchnu
a poutírám. Nechám je na vzduchu doschnout ještě alespoň hodinu.
Doplňuji:
U té čalamády je nutná sterilizace. Škoda houbiček a zeleniny, když je
to teď na vyhození. Okurky jsme s tchýní také jeden rok podle receptu
jenom zalily horkým nálevem, obrátily na víčka a přikryly dekou, aby
chladnutí bylo velice pozvolné. Zavařeniny se mi nekazívají, ale tehdy to
bylo docela veselé. Chytla se asi jenom třetina víček. Takže zbytek šel
odvíčkovat a hezky do zavařovacího hrnce. Od té doby neexperimentuji. Leze
to totiž zbytečně do peněz.