Historie úprav

Avatar uživatele

Odpověděl/a – 25.srpen 12:10

Babička Gertruda pekla sušenky sv.Hildegardy, která byla řeholnicí a mimo svých duchovních aktivit a zásluh byla také léčitelkou. Tyto sušenky posilují nervy a smysly (což se podle mne vzájemně vylučuje), obveselují, rozradostňují a brání tlakům u srdce! Nejsou vhodné pro děti (my je fasovaly po jednom kousku denně) dospělí mají „užívat“ 4–5 kousků denně ! Tak tedy recept : 45g ml.muškát.oříšku, 45g ml.skořice, 10g ml. nového koření, 1kg hl. mouky, 1/2 rostlinnéhomásla, 300g cukru, 1vanilkový lusk, 4 žloutky, špetka soli. Smícháme koření s moukou,cukrem,so­lí avanilkou. Přidáme žloutky a rtuk a vypracujeme těsto. Je-li suché, přidáme trochu vody. Těsto vyválíme na stéblo a vykrajujeme malé sušenky, které pečeme do růžova. Jsou VELMI trvanlivé, lepší jsou uleželé. Jednou se mi povedly takové, že by se jimi dalo krájet sklo. Zústaly zapomenuté ve špajzce a po několika měsících jsem je nalezla …a byly výtečné tak, že jsem z radosti požila více a byla tak hyperaktivní, že jsem vygruntovala nejen špajzku, ale i celou kuchyň mimo obvyklé předvánoční a jarní termíny. Tak to asi funguje !..:D

Avatar uživatele

Odpověděl/a – 25.srpen 12:14

Babička Gertruda pekla sušenky sv.Hildegardy, která byla řeholnicí a mimo svých duchovních aktivit a zásluh byla také léčitelkou. Tyto sušenky posilují nervy a smysly (což se podle mne vzájemně vylučuje), obveselují, rozradostňují a brání tlakům u srdce! Nejsou vhodné pro děti (my je fasovaly po jednom kousku denně) dospělí mají „užívat“ 4–5 kousků denně ! Tak tedy recept : 45g ml.muškát.oříšku, 45g ml.skořice, 10g ml. nového koření, 1kg hl. mouky, 1/2 rostlinnéhomásla, 300g cukru, 1vanilkový lusk, 4 žloutky, špetka soli. Smícháme koření s moukou,cukrem,so­lí avanilkou. Přidáme žloutky a rtuk a vypracujeme těsto. Je-li suché, přidáme trochu vody. Těsto vyválíme na stéblo a vykrajujeme malé sušenky, které pečeme do růžova. Jsou VELMI trvanlivé, lepší jsou uleželé. Jednou se mi povedly takové, že by se jimi dalo krájet sklo. Zústaly zapomenuté ve špajzce a po několika měsících jsem je nalezla …a byly výtečné tak, že jsem z radosti požila více a byla tak hyperaktivní, že jsem vygruntovala nejen špajzku, ale i celou kuchyň mimo obvyklé předvánoční a jarní termíny. Tak to asi funguje !..:D
Doplňuji:
Tenhle recept je na oplátku za „vypůjčení“ receptu na citronový džem. Móóóc dobrý…